Tekst objavljen: 28.01.2014 12:00        


Agro biznis je oblast privrede koja se razvija i koja ima najviše potencijala da pomogne da Srbija izađe iz ekonomske krize - kaže za portal Kamatica Ivan Radojčić, zamenik predsednika Izvršnog odbora i direktor Poslovnog sektora OTP banke Novi Sad, i dodaje da građani treba da raspolažu finansijama u skladu sa svojim mogućnostima.

Radojčić: Planirajte budžet, tražite savet od bankara Ivan Radojčić, zamenik predsednika Izvršnog odbora i direktor Poslovnog sektora OTP banke Novi Sad

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Bankarski sektor u 2013. godini dostigao je vrhunac u odnosu na nivo razvoja realne ekonomije, tako da je u ovom trenutku ovaj deo finansijskog sektora na prekretnici. Bankarski sektor stagnira zbog usporene ekonomije.

Iako je broj kreditnih zahteva u ovom trenutku u padu, jer se novi projekti i investicije ne realizuju u adekvatnoj meri, mi se u OTP banci možemo pohvaliti porastom kreditne aktivnosti, pogotovo u radu sa stanovništvom.

U ovoj godini neophodno je definisati jasnu strategiju razvoja investicija u Srbiji, u skladu sa kojom bi se razvijala privreda, a privredni rast bi uticao i na rast zaposlenosti, kao i razvoj bruto društvenog proizvoda i celokupnog bankarskog sektora.

Umesto da očekujemo strane investicije, potrebno je da se okrenemo podršci domaćih investitora, a sve dok se ne pokrene investicioni ciklus, u narednom periodu možemo da očekujemo različite promene poslovnih politika banaka, u cilju prilagođavanja tržištu.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

OTP banka pruža kompletnu ponudu visoko kvalitetnih finansijskih usluga svim klijentima, kako stanovništvu, tako i privredi i opštinama. Svakom klijentu pristupamo u skladu sa njegovim potrebama, na osnovu kojih i kreiramo ponudu usluga.

Tradicionalno bankarstvo ustupiće mesto sve većoj potrebi za inovativnošću banaka, i njihovoj specijalizaciji. OTP banka upravo na tome zasniva svoje poslovanje, što je u ovom trenutku preduslov za širenje tržišta.

Strateški fokus banke je ulaganje u agro biznis i povećanje broja klijenata u ovom segmentu. To nam je značajno jer smatramo da je ovo oblast privrede koja se razvija i koja ima najviše potencijala da pomogne da Srbija izađe iz ekonomske krize.

Prioritet nam je i povećanje tržišnog učešća u Srbiji i povećanje zdravih plasmana. Nastojimo da postanemo vodeća univerzalna banka u Srbiji tako što nudimo savremene proizvode, brzu i efikasnu uslugu i posvećenost klijentima i okruženju u kom poslujemo.



Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Planiramo da nastavimo sa praksom kreiranja proizvoda koji su maksimalno prilagođeni potrebama klijenta, kako po kvalitetu i brzini procesa odobravanja, tako i po pitanju cene.

Tradicionalno imamo jako dobre uslove kada su u pitanju krediti za refinansiranje, keš krediti i stambeni krediti. Kao i do sada, sarađivaćemo sa privrednicima i ponudićemo im usluge i proizvode u skladu sa njihovim potrebama.

Najmlađi klijenti OTP banke, studenti, imaće prilike da koriste specijalno za njih kreirane pakete tekućih računa. Iz naše ponude možemo da izdvojimo i zaista najrazličitije ponude kartica, koje su uvek interesantne klijentima.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

Internet bankarstvo je već odavno standard u bankarskom poslovanju. Klijenti naše banke mogu da obave brojne transakcije, a da ne dolaze u banku, i da tako uštede dragoceno vreme, koristeći naše usluge m-bankinga i e-bankinga (obavljaju sve potrebne bankarke poslove putem mobilnog telefona, kompjutera, laptopa, tableta…)

OTP banka je prepoznala značaj komunikacije putem novih komunikacionih kanala, te naši klijenti, pored toga što mogu da se informišu na stranicama internet sajta OTP banke, imaju mogućnost da komuniciraju sa nama kad god požele, i putem društvenih mreža (za sada u okviru Facebook-a, a planiramo aktivnost i na Twitter-u).

Tu dobijamo ideje za novine u poslovanju, osluškujemo potrebe građana, odgovaramo im i savetujemo ih kako da najbolje upravljaju svojim novcem.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Građani treba da raspolažu finansijama u skladu sa svojim mogućnostima, takođe, potrebno je da se savetuju sa bankom i sa finansijskim stručnjacima kako bi na najbolji način koristili proizvode prilagođene njihovim potrebama.

OTP banka se trudi da pruža svojim klijentima takve savete, i da pronađe uslugu ili proizvod koja im najviše odgovara, jer samo na taj način građani mogu dobro da isplaniraju svoj budžet.

Banka planira da nastavi sa praksom kreiranja proizvoda koji su maksimalno prilagođeni potrebama klijenata. Možemo da se pohvalimo da nam sve veći broj građana poklanja svoje poverenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ivan Radojčić kamatica kamatica intervju intervju OTP banka banke bankarsko tržište bankarski sektor 2014.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana