Tekst objavljen: 01.01.2021 16:00        


Hoteli u Srbiji su u sve težem položaju, popunjenost kapaciteta je proseku dva odsto, a u Beogradu od tri do pet odsto, i posle 1. januara krenuće „zaključavanje“ na četiri do šest meseci, zatvaranje i prodaja, rekao je direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov

"Kreće zaključavanje hotela po Srbiji"

On je za Betu rekao da je od 402 hotela u Srbiji „zaključano“ 80, a u Beogradu od 121 rad je na četiri do šest meseci obustavilo njih 20.

„Čeka se da prođe Nova godina, pa da krene „zaključavanje“ pošto su januar i februar loši meseci za hotele jer ima malo gostiju“, rekao je Genov.

Dodao je da je započela prodaja hotela i da se novim vlasnicima već nude četiri hotela, a ako ne bude pomoći države krenuće masovnija prodaja.

U hotelsko – ugostiteljskoj privredi je, prema njegovim rečima, bilo zaposleno 18.500 radnika i polovima ih je već otpušteno, a najveći deo njih su radnici koji su radili na ugovor.Hotel ne može da opstane, kako je rekao, ako mu nisu popunjeni kapaciteti bar 20-30 odsto.

Genov je rekao da od države očekuju i dalje da ih pomogne otpisom odloženih poreza i doprinosa na plate i smanjenjem poreza na dodatu vrednost na hranu sa 20 odsto na deset dsto, kako bi postali konkurentniji cenama i privukli goste.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Evropska unija je za pomoć hotelskoj privredi izdvojila 161 milijardu evra, a 21 zemlja je smanjila PDV na hranu u hotelima da bi privukli goste“, rekao je Genov. Dodao je da nadležna ministarstva u Srbiji još nisu odgovorila na njihove zahteve, među kojima je i smanjenje PDV jer kažu da je „to u proceduri“.

Suvlasnik kompanije Industrija mesa „Matijević“ u čijem sastavu posluje pet hotela Zoran Matijević rekao je da u hotelijerstvu „nikad nije bilo gore“ .„Uspeh je ako se popuni 20-30 soba u svim hotelima.

Desi se da u hotelu Centar No1 koji se nalazi na Trgu Republike u Beogradu nema nikog“, rekao je Matijević. Menadžment hotela je odlučio da, prema njegovim rečima, ne otpušta radnike jer bi morao da obezbedi novac i za otpremnine.

Direktor hotela „M“ u Beogradu Desimir Popović rekao je da u hotelu boravi pet-šest poslovnih ljudi i da i kada bi se dozvolilo organizovana proslave Nove godine, kratak je rok za organizovanje dolazaka gostiju, a oni su prethodnih godina dolazili iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske da bi proslavili dolazak nove godine u Beogradu.

„Nadamo se da će država smoći snage da nam pomogne otpisom poreza i doprinosa koji su odloženi do 1. januara 2021. godine, kao i odlaganjem kredita i smanjenjem PDV-a, a u suprotnom moraćemo da otpustimo dve trećine zaposlenih, a ni to neće biti jednostavno jer nam treba novac za otpremnine“, rekao je Popović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
HORES georgi genov hoteli zatvaranje hotela turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana