Tekst objavljen: 31.01.2014 12:00        


Najpopularniji bankarski proizvodi u 2014. godini će sigurno i dalje biti gotovinski krediti i dozvoljeni minus - kaže za portal Kamatica Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke, i poručuje građanima da vode računa da ne koriste finansijske proizvode i usluge na neadekvatan način.

Carić: Pametno koristite finansijske proizvode Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Očekujemo rast BDP-a od oko 1% u 2014. godini. To je usporavanje u odnosu na prošlu godinu. Do njega dolazi jer će oslabiti jednokratni pozitivni efekti zabeleženi u 2013, poput niske poljoprivredne baze i početka proizvodnje automobila.

Takođe, domaća tražnja će i dalje biti slaba. S druge strane, oporavak rasta u EU upućuje na nastavljanje doprinosa izvoza.

Ako ocenjujemo makroekonomsku stabilnost, dobro je što je smanjen nivo deficita platnog bilansa. Ključni izazovi ostaju vezani uz fiskalnu politiku. Stabilnosti bi doprineo nov aranžman sa MMF-om, kao i napredak u reformama, u kontekstu pregovora sa EU.

Što se tiče konsolidacije bankarskog sektora, to je proces koji je već počeo, a kojom brzinom će se odvijati je teško predvideti jer su u pitanju kompleksne aktivnosti koje umnogome zavise od dešavanja u maticama bankarskih grupacija.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

U ovu godinu smo ušli uvodeći dva inovativna proizvoda koji će klijentima olakšati svakodnevne finansijske aktivnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prvi je funkcija „Slikaj i plati“ u okviru Erste mBanking aplikacije za pametne telefone. Pomoću nje se može plaćati jednostavnim fotografisanjem računa kamerom telefona.

Drugi iskorak je beskontaktna Gold kartica koja osim brojnih drugih funkcionalnosti obezbeđuje i podizanje gotovine bez naknade na bilo kom bankomatu u zemlji, što do sada na tržištu nije postojalo. Pripremamo još nekoliko noviteta u sličnom duhu.

Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Najpopularniji će sigurno i dalje biti gotovinski krediti i dozvoljeni minus. Verujemo da će sve više klijenata koristiti i moderne bankarske usluge poput prethodno pomenutih. Pojeftinjenje kredita bi se moglo očekivati u situaciji stalne niske inflacije, sniženja referentne kamatne stope, rizika zemlje i drugih parametara koji utiču na cenu.



Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

Erste Banka odavno obezbeđuje veoma kvalitetan servis elektronskog bankarstva, koji je nedavno i dodatno unapređen kako bi klijenti što više bankarskih poslova mogli da obave putem Interneta. Već sad sva plaćanja, oročenja, menjački poslovi itd. mogu da se obave bez dolaska u banku, a u ovoj godini ćemo taj spektar dodatno proširiti.

Takođe, prilike koje Internet pruža koristimo i za razvijanje direktne komunikacije i interakcije sa klijentima. Aktivni smo na Fejsbuku, Tviteru, LinkedIn-u, Google+, Slideshare-u, Instagramu, Foursquare-u, korporativnom blogu...

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Najbitnije je realno sagledati sopstvene finansijske mogućnosti. Savetnici u bankama su na raspolaganju za pomoć. Izbegnite da se previše zadužite. Razmotrite mogućnosti objedinjavanja postojećih obaveza refinansiranjem.

Vodite takođe računa da ne koristite finansijske proizvode i usluge na neadekvatan način, poput dugotrajnog „boravka“ u dozvoljenom minusu umesto uzimanja gotovinskog kredita, plaćanja na šalteru umesto preko Interneta i slično.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2014. Srbija slavko carić erste banka bankarski sektor bankarsko tržište banke intervju kamatica intervju kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana