Tekst objavljen: 23.06.2014 12:15        


Nakon što su poplave pogodile veliki deo teritorije Srbije i ugrozile u manjoj ili većoj meri, prema nekim procenama, i do četvrtine stanovnika naše zemlje mnoge banke su najavile različite olakšice ugroženom stanovništvu.

Branković: pažljiv, odgovoran pristup prema klijentima

Milica Branković, direktor odeljenja za malu privredu i poljoprivredu ProCredi banke, kaže da je pristup banke u ovoj nastaloj situaciji prema klijentima pažljiv, odgovoran i prilagođen situaciji.

 Da li je i Vaša banka pripremila donacije građanima koji su pogođeni poplavama u Srbiji?

ProCredit banke regiona, odnosno ProCredit banke Srbije, BiH, Bugarske, UNMIK Kosovo, Makedonije, Albanije i nedavno priključene Rumunije su osnovale fond od 600.000 eur za pomoć poplavljenim područjima. Reč je o inicijativi pod nazivom „Podrška susedima“, a u koju će se, osim svih šest ProCredit banaka u zemljama našeg regiona, uključiti i mnogi njihovi zaposleni. ProCredit banka u Srbiji je donirala u ovaj fond ukupno 250.000 evra, od čega je jedan deo sredstava već uplaćen na namenski račun Vlade Srbije. Veliki deo tih sredstava se trenutno koristi Plan je da ProCredit banke u BiH i Srbiji u najkraćem roku distribuiraju sva prikupljena sredstva građanima u pogođenim područjima i to kroz humanitarnu pomoć u stočnoj hrani, sredstvima za dezinfekciju i ličnu higijenu, ali i u neophodnoj opremi, vozilima, uređajima i građevinskom materijalu. Pomoć će da se distribuira u onim stvarima za kojima bude bilo najveće potrebe, dalje se predviđa distribucija semena za poljoprivredu, plastenika, a takođe postoji mogućnost donacija i u vidu bele tehnike. ProCredit banke regiona koriste sredstva iz udruženog fonda od 600.000eur za pomoć poplavljenim područjima. Reč je o inicijativi pod nazivom „Podrška susedima“ ne samo kroz novac nego i kroz humanitarnu pomoć u stočnoj hrani, sredstvima za dezinfekciju i ličnu higijenu, ali i u neophodnoj opremi, vozilima, uređajima i građevinskom materijalu.

Isto tako, da li je banka pripremila neke olakšice vezano za klijente koji imaju kredite u otplati kao i šta sve čini te olakšice (otplata kredita, dug po karticama, minusa...)?

Naš pristup u ovoj situaciji jeste pažljiv, odgovoran i prilagođen situaciji u kojoj se nalazi svaki naš klijent. Da bismo to postigli, u stalnom smo kontaktu sa svim klijentima iz ugroženih područja i u razgovoru sa njima definišemo način na koji mi kao banka možemo da im pomognemo. Pri svemu tome treba da vodimo računa da budemo krajnje odgovorni na način da reprograme obaveza nudimo onim klijentima kojima je to neophodno, ali i na način da ti reprogrami zaista mogu da pomognu da se prevaziđu problemi. Klijenti iz ovog područja pretrpeli su različiti nivo štete i mi smo ih svrstali u tri kategorije: oni koji imaju nizak nivo štete i koji su nesmetano nastavili uredno da otplaćuju kredit. Zatim klijenti koji imaju srednji nivo štete. Ovi klijenti imaju značajnije gubitke i trebaće im neko vreme i dodatna sredstva da ulože u svoj biznis, ali im je biznis i dalje aktivan. Ovi klijenti možda budu imali problema sa otplatom kredita i mi smo spremni da im ponudimo reprograme kroz grejs period i/ili produženje ročnosti kredita. I na kraju klijenti koji imaju visok nivo štete. Ovi su klijenti pretrpeli najveći gubitak, njihova imovina je dosta oštećena i poslovna aktivnost im je veoma ugrožena. Za ove klijente smo spremni da ponudimo reprogram njihovih obaveza kroz grejs period, produženje ročnosti ili moratorijum u zavisnosti od specifične situacije za svakog klijenta. Olakšica i za štediše iz poplavljenih područja: Kako bismo dodatno pomogli klijentima odlučili smo da štedišama iz ugroženih područja omogućimo, ukoliko se odluče da prevremeno razoroče sredstva, pripis pune kamatne stope umesto kamatne stope za štednju po viđenju.

Imate li procenu koliko bi kao posledica ovih događaja mogao da poraste procenat nenaplativih kredita klijenata Vaše banke i na koji način planirate da reagujete na to?

Ne predviđamo značajan rast procenta kašnjenja. Obzirom na pažljiv pristup prema klijentima oštećenim u poplavama kao i način na koji radimo reprogramiranje obaveza tim klijentima, želimo da gradimo odnos poverenja i razumevanja kao osnov za uspešnu i dugoročnu poslovnu saradnju. Ono što dodatno karakteriše poslovanje ProCredit banke je izuzetno nizak udeo kredita u kašnjenju - 3,60% naspram 22,69% u bankarskom sektoru, što je prosek kašnjenja u otplati kredita preko 90 dana svih klijenata, zaključno sa aprilom 2014. Takav izuzetan rezultat je nastao kao posledica bavljenja bankarstvom na odgovoran način. Takvo bankarstvo prati tradicionalan nemački način poslovanja karakterističan za našu banku.

Imajući u vidu da je mnogim građanima imovina nepovratno oštećena, imate li u planu specijalne ponude kredita za renoviranje i potrošačkih pozajmica kako bi građani imali mogućnost da nadoknade uništeno?

Imamo u planu i više od toga. Svakako imamo u ponudi izuzetno povoljne kredite za energetsku efikasnost koji se odnose na opremanje doma na način da bi se obezbedila ušteda energije u domu (PVC stolarija, izolacija zidova i krova, efikasniji sistemi grejanja, uređaji za domaćinstvo sa standardima energetske efikasnosti i slično), međutim plan ProCredit banke je i da nakon prikupljanja informacija sa terena ugroženih poplavama, usmeri donacije najugroženijima kroz udruženi fond naših banaka “Podrška susedima”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
intervju procredit banka procredit milica branković procredit intervju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana