Zvanični kurs Evra za dan 23.09.20. :: 117.5836 rsd
Tekst objavljen: 23.10.2012 14:14        


Osnivač moskovske grupacije Renova, konglomerata koji kontroliše investicije u energetskom, građevinskom i rudarskom sektoru, Viktor Vekselberg, najbogatiji je čovek u Rusiji.

Vekselberg najbogatiji Rus sa 18 milijardi dolara

Vekselberg je dodao 1,5 milijardi dolara na svoju neto vrednost, nakon što je ruska državna naftna kompanija Rosnjeft pristala da plati 54,8 milijardi dolara za vlasništvo nad TNK-BP, zajedničkim preduzećem grupe ruskih naftnih oligarha i britanske naftne kompanije "Britiš petroleum" (BP).

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, Vekselberg je "težak" 18 milijardi dolara, 700 miliona više od investitora Ališera Usmanova, koji je bio rangiran kao najbogatiji Rus od 5. marta, kada je formirana lista.

BP je pristao da proda svoj 50-odstotni udeo u TNK-BP Rosnjeftu za 17,1 milijardu dolara u gotovini i udeo od 12,84 odsto u toj ruskoj naftnoj grupaciji.

Rosnjeft je istovremeno saopštio da je dogovorio kupovinu drugih 50 odsto akcija TNK-BP od konzorcijuma AAR, čiji je član i Renova, za 28 milijardi dolara u gotovini, pri čemu se u saopštenju navodi da je "dogovor sa AAR-om u potpunosti nezavisan u odnosu na dogovor sa BP-om".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Viktor Vekselberg najbogatiji ljudi na svetu rusija milijarderi superbogataši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana