Zvanični kurs Evra za dan 23.09.20. :: 117.5836 rsd
Tekst objavljen: 23.10.2012 7:46        


Nova Agrobanka je podnela tužbe za naplatu dospelih, a neplaćenih kredita u vrednosti od oko 300 miliona evra, saznaje Danas. Neki od dužnika plaćaju banci kamate, a neki ni to, rekao je isti izvor.

Nova Agrobanka tuži svoje dužnike

Nova agrobanka je formirana obveznicama koje je emitovala Vlada Republike Srbije i udelom Agencije za osiguranje depozita 26. maja ove godine, pošto su nenaplativa potraživanja Agrobanke prebačena u Agenciju za osiguranje depozita. Prethodno je prinudna uprava utvrdila gubitak u Agrobanci od 290 milijardi dinara.

Zanimljivo je da je od izbijanja slučaja Agrobanka, u medijima bilo mnogo reči o članovima Upravnog odbora te finansijske institucije. Ali je činjenica da su i slovenački investitori u Upravnom odboru imali svog predstavnika - Veru Mihatovič iz Ljubljane, retko ili nikako spominjana.
Po isteku zakonom određenog vremena Agrobanka je otišla u stečaj. Nova agrobanka zapošljava oko 790 ljudi i prema šestomesečnom finansijskom izveštaju za ovu godinu, imala je akumulirani gubitak od osam milijardi dinara.

Deo akcionara Agrobanke, koji se predstavlja kao njeni investitori iz EU, a zastupnik im je Aleš Škoberne iz Qwest Investments, nastavio je da se povodom ovog finansijskog skandala obraća javnosti.

Oni i dalje tvrde da je država namerno oterala Agrobanku u stečaj, a potvrdu za svoje sumnje nalaze više ne samo u različitostima koje su postojale u revizorskim izveštajima Ministarstva finansija Republike Srbije i revizorske kuće KPMG o finansijskom stanju Agrobanke, nego sada i u navodima iz prošlonedeljnog intervjua bivšeg premijera i ministra finansija Srbije Mirka Cvetkovića.

Ti slovenački akcionari iz Cvetkovićevog intervjua ponovo zaključuju da je „celi proces uništenja Agrobanke i formiranja Nove agrobanke temeljito planiran i sproveden u nameri da se na protivpravan način i suprotno međunarodnim sporazumima, eksproprira njihova imovina u vrednosti od 70 miliona evra tako što će biti prebačena u Novu agrobanku“. Ovi akcionari dodaju da sledi „nastavak pravnih aktivnosti na povratu eksproprisane imovine“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke nova agrobanka afera agrobanka agrobanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana