Tekst objavljen: 03.06.2019 15:40        


Ministarstvo finansija objavilo je javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci (KMBN) putem tendera.

Vlada otkupljuje akcije stranih finansijskih institucija u Kombanci

Kako se navodi u pozivu, na prodaju će biti ponuđeno ne manje od 50,1 odsto običnih akcija banke, a najviše 83,2 odsto vlasništva u ovoj najvećoj banci pod državnom kontrolom. Ponuđači moraju biti u bankarstvu najmanje poslednje tri godine uz visinu aktive od barem jednu milijardu evra ili moraju da poseduju najmanje petinu vlasništva u nekoj velikoj bankarskoj grupi ili moraju biti fondovi koji upravljaju imovinom od milijardu evra ili su prikupili pola milijarde evra u poslednjih deset godina. Krajnji rok za pondošenje ponuda je 21. jun.



U oglasu se navodi da će država tokom trajanja tenderskog postupka „steći dodatnih 41,5 odsto akcija od EBRD-a, IFC-a, DEG-a i Swedfund-a, na osnovu obavezujućeg ugovora o sticanju relavantnih akcija od ovih međunarodnih finansijskih institucija“. Ovo praktično znači da su ovi akcionari iskoristili put opciju kojom će državi prodati ovaj vlasnički udeo za 252 miliona evra što predstavlja premiju u odnosu na trenutnu tržišnu cenu od oko 51 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na poslednjoj ceni od 2.800 dinara tržišna kapitalizacija Komercijalne banke iznosi oko 403 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Komercijalna banka prodaja komercijane banke belex Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana