Tekst objavljen: 13.07.2020 13:55        


Protekla sedmica donela je izuzetno slabu investicionu aktivnost uz pad indeksa akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 41,8 miliona dinara (0,4 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 1,8 odsto na 654,2 poena

Slabo trgovanje na Belexu, pad indeksa

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je oslabila 5,3 odsto na 543 dinara uz primetno odsustvo krupnijih investitora na strani tražnje. Ukupan promet na ovoj hartiji iznosio je tek 5,1 milion dinara. Kompanija će u narednih mesec dana objaviti polugodišnje finansijske izveštaje koji će potvrditi koliko su pandemija i vanredno stanje produbili negativan rezultata iz prva tri meseca.



Akcije Metalca (MTLC) zadržale su se oko nivoa od 1.900 dinara uz neveliko trgovanje od 4,6 miliona dinara. Ova akcija je u minusu 3,9 odsto od početka godine, nakon što je zabeležila pad i 2018. i 2019. godine. Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) stabilizovale su se oko nivoa od 6.000 dinara uz pojačanu tražnju tokom prošle nedelje. Ove akcije od početka godine registruju rast vrednosti od 17,4 odsto, nakon što je kompanija objavila veći profit u 2019. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vranjski Alfa plam (ALFA) zadržao se oko nivoa od 24.000 dinara uz neveliki promet. Kompanija je objavila za 2019. pad prihoda i oštro smanjenje profitabilnosti, a akcionari će očekivano i ove godine ostati bez dividende. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) nastavile su višemesečni trend trgovanja oko nivoa od 900 dinara uz male promete. Nakon ostvarenog gubitka lani, kompanija akcionarima neće isplaćivati dividendu, što je po prvi put od 2011. kada se kompanija pojavila na berzanskom tržištu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza BELEX15 momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana