Tekst objavljen: 16.07.2018 8:55        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0 odsto.

Referentna kamatna stopa zadržana na 3%

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, očekivano, postepeno kreće ka cilju i u junu je iznosila 2,3 odsto. Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi da se nastavi do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine dana. Na takva očekivanja ukazuje i bazna inflacija, koja se u poslednja četiri meseca kreće na minimumu od oko 0,8 odsto međugodišnje. Takođe, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od tri odsto, i za godinu dana, i za dve godine dana unapred.

Izvršni odbor je konstatovao da se privredni rast ubrzava, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede. Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivom stranih direktnih investicija, koje više nego u punoj meri pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku. Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, u pogledu kretanja cene nafte, geopolitičkih tenzija i normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana