Tekst objavljen: 13.01.2020 15:15        


Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi, Belex15, zabeležio je prošle godine rast od 5,3 odsto, što je četvrta godina zaredom kako ovaj berzanski pokazatelj beleži pozitivan trend. Prošlogodišnji skok bio bi značajno veći da je indeks ponderisan isplatama dividende, jer bi samo Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) usled isplate vanredno visoke dividende dodao rastu oko 12 procentnih poena

Rast Belexa u 2019, Komercijalna banka predvodila dobitnike

Akcije Komercijalne banke (KMBN) bile su lider tržišta sa skokom od 53,3 odsto, usled privođenja kraju procesa privatizacije ove banke. Istina, ostaje pitanje da li će ovi dobici u tekućoj godini biti i realizovani s obzirom da ne postoji obaveza novog većinskog vlasnika za upućivanje javne ponude za preuzimanje.



Jedinstvo iz Sevojna (JESV) skočilo je u 2019. skoro 26 procenata, pre svega usled rasta dividende od 40 procenata i nastavka dobrog poslovnog trenda. Dvocifrene stope rasta od 16,4 i 11,1 odsto registrovali su Messer Tehnogas (TGAS) i Impol Seval (IMPL), dve kompanije koje su investitore proteklih godina navikle na stabilan nivo poslovanja.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je porasla tek 8,6 odsto, najviše kao posledica niske profitabilnosti usled remonta u Rafineriji Pančevo. Galenika Fitofarmacija (FITO) je skočila 7,7 odsto, ali je ovaj rast realno bio veći za pet procentih poena ako se uzme u obzir ponuda za preuzimanje po ceni od 3.050 dinara koju su investitori mogli da iskoriste krajem godine. Nominalno posmatrano najveći gubtnik bile su akcije Aerodroma koje su pale 44,7 odsto, ali su korigovano za isplatu vanredne dividende ove hartije bile u plusu oko 40 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Alfa plama (ALFA) oslabile su nepunih 21 odsto, pre svega usled nastojanja većinskog vlasnika da po svaku cenu konsoliduje vlasništvo u ovoj firmi. Gornjomilanovački Metalac (MTLC) drugu godinu zaredom beleži smanjenje vrednosti (pad od 1,4 odsto) usled snažnijeg rasta akcija u prethodnom periodu i sve izraženijih pritisaka na profitabilnost kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobitnici Beogradska berza belex Komercijalna banka Naftna industrija Srbije (NIS) 2019

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana