Tekst objavljen: 11.12.2018 9:50        


Kako bi kupovina i prodaja akcija na berzi bila isplativa neophodno je da investitor ima bar minimalna ekonomska i finansijska znanja da bi procenio potencijal svog ulaganja u akcije.

Put do prve akcije: Kako prepoznati dobru kompaniju?

Kamaticaće u narednom periodu pokušati da pruži najvažnije informacije i savete kako bi svi oni koji imaju višak kapitala, i žele da ulažu, stekli osnovna znanja otrgovini akcijama na berzi i izboru kompanija koje mogu da donesu dobit.

Najisplativiji Metalac i Aerodrom

Najveću zaradu u poslednje tri godine, na Beogradskoj berzi, donele su akcije Metalca i aerodroma „Nikola Tesla“. KompanijaMetalacje godinama poznata po dobroj korporativnoj kulturi i poštovanju prava manjinskih akcionara, koju prati i redovna isplata dividende koja se mahom povećavala iz godine u godinu.

Visok prinos donele su akcijeaerodroma „Nikola Tesla“i to najviše zbog koncesije koja je znatno uvećala vrednost ovoj kompaniji. Praksa pokazuje da se najveći prinos na berzi ostvari kada se kupe akcije koje u bliskoj budućnosti postanu predmet preuzimanja, jer tada vlasnici obično dobijaju visoku premiju na trenutnu tržišnu vrednost.

Dobra kompanija nije isto što i dobra akcija

Osim profitabilnosti kompanija, postoje još neki parametri koji pokazuju koliko su te akcije vredne kupovine. Dešava se da dobra kompanija nije isto što i dobra akcija, jer je ona skupa.

„Neophodno je uključiti veliki broj investicionih pokazatelja koji obuhvataju odnos tržišne vrednosti kompanije i očekivane dobiti, odnos tržišne i knjigovodstvene vrednosti kompanije, odnos zaduženosti i kapitala, zaduženosti i profitabilnosti, dividendni prinos... Razvoj kompanije može se analizirati na osnovu njenih ostvarenja u prošlosti i aktuelnog položaja koji ukazuju na njen budući put. Tu se misli na aspekte tržišne pozicioniranosti, strateškog vođenja, kvaliteta odluka menadžmenta, kvaliteta proizvodnog ili uslužnog programa koji se nudi i razvija“, objašnjava Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće „Momentum“.

Za početak možda je najsigurnije kupovati akcije iz manje rizičnih sektora. U tu grupu spadaju akcije kompanija koje se bave komunalnom delatnošću, farmacijom, industrije hrane, telekomunikacija. Kompanije u ovim biznisima nemaju većih oscilacija u poslovanju čak i kada ekonomija zapadne u krizu.



S druge strane su kompanije iz takozvanih „ciklične delatnosti“. One imaju veliki rast u godinama uzleta ekonomije, ali u godinama krize beleže i znatno veći pad. To su bankarstvo, građevinarstvo, veći deo industrije. Važna, ali ne i najvažnija stavka je i isplata dividendi, odnosno deo profita kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Da bi kompanija isplatila dividendu treba da bude profitabilna, zatim, da uprava predloži usvajanje dividende i na kraju ovu odluku donese skupština akcionara koja je vrhovno telo svakog akcionarskog društva. Obično kompanije koje se nalaze u ranoj fazi rasta i razvoja ne isplaćuju dividendu, dok je to čest slučaj kod kompanija u zreloj fazi.

Kako do akcija stranih kompanija?

Neophodno je naći brokersku kuću, odnosno berzanskog posrednika, koja ima otvorene kanale ka svetskim berzama. Kada se potpišu ugovori i deponuje novac u stranoj valuti moguće je ispostaviti nalog za kupovinu akcija.
Na primer, Amazon i Alphabet (Google) nikada nisu isplatili dividendu, dok ih Apple i Microsoft isplaćuju. Na domaćem tržištu većina kompanija iz korpe indeksa Belex15 isplaćuju dividende, što je pak bila retkost pre samo desetak godina kada je mali broj kompanija delio profit sa akcionarima“, kaže Nenad Gujaničić iz „Momentum“-a.

Prilikom trgovanja akcijama treba računati i na određene troškove. Jedan od njih je brokerska provizija, i ona zavisi od kompleksnosti usluge koja se nudi. Najjeftiniji su „puki berzanski posrednici“ samo ispostavljaju nalog na tržište. To su diskontni brokeri i oni naplaćuju minimalne provizije. Kako se kvalitet usluge usložnjava raste i cena usluge brokera. Na domaćem tržište standardna brokerska provizija usled njegove nelikvidnosti, odnosno malih prometa je jedan procenat, ali je znatno manja za veće iznose novca.

6 komentara

  1. User image
    Saša73 12.12.2018 14:19

    Kao neko ko je odrastao u socijalizmu i ko se u Berzu ama baš ništa ne razume, moram da vas pohvalim za odličan članak i napore koje činite na edukaciji potencijalnih ulagača.

    Pratim vas gdinama. U vreme Nedelje štednje imali ste odlične tekstove i najdobronamernije preporuke za štediše. I eto....poslušao sam vas i počeo sa kupovinom akcija. Uključio sam se na berzu početkom decembra. Polovinu novca sam uložio u jednu od dve po vama najisplativije akcije. Kupujem preko internet tredera jedne naše banke- Ukupna provizija je 0,65 % za kupovinu i isto toliko za eventualnu prodaju kupljenih akcija. trenutno mi odgovara, jer sam samostalan u izboru, uključujem se kad poželim i brzo mogu da menjam i prilagođavam odluke o kupovini. Ni jedan živi broker ne bi mogao da ispuni sve moje naloge, jer se moji nalozi i opozivi naloga menjaju iz minuta u munut.

    Koliko vidim, akcije se na nevnom nivou teško kupuju, a verovatno se tako i prodaju. Treba biti strpljiv i ne očekivati prinos veći od 5%. Meni je i dividenda dovoljna. Jedino me brine kretanje kursa evra. Ako u narednih godinu dana ne pređe 120 dinara, ulaganje u akcije će se isplatiti. To je moje laičko razmišljanje.

    Sa zadovoljstvom očekujem vaš sledeći tekst o berzi.

  2. User image
    Gojko 14.12.2018 11:22

    Pohvale za vas rad i od mene.Mnogo korisnih informacija sam nasao ovde.Vesti sa berze su vam vrlo aktuelne,tipa analiza poslovanja kompanija,datuma i visine isplate dividende itd.Kad bi ovakve informacije vezane za berzu bile svakodnevne,bilo bi jos bolje.

  3. User image
    Sava 03.01.2019 16:49

    @ Saša73: Slažem se sa svim komentarima. Jedno pitanje za tebe, više molba za objašnjenje. Možeš li malo više pojasniti ovo što si naveo da ako euro ne pređe 120RSD ulaganje u akcije će se isplatiti, pošto ne mogu da shvatim zašto.

  4. User image
    Brane 21.07.2019 16:53

    Evo da se pridružim pozitivnim komentarima za analitičara Gujančić.
    Za razliku od većine on se izdvojio profesionalnošću , objektivnošću i
    krasi ga da jasana i prihvatljiv način ukaže na suštinu stvari čak i kod "škatljivih" tema.

    Iskrene pohvale i bar moralna podrška da tako nastavi.

  5. User image
    Predrag 19.11.2019 14:38

    Srecan sam sto se ovakve diskusuje pokrecu na Balkanu. Pogledamo li standarde oko komisija 0.65%+0.65% plus Bid/Ask spread je preskupo. Banke su dosta skuplje od dobrih Brokera. Pitanje EUR je lako resivo jer se tu primenjuje Hedgig ako je neko zabrinut za EUR. Ako mislite EUR/RSD taj likvidni Hedging instrument mozete samo naci na OTC trzistu... ali je to nedostupno retail investitorima... i dosta skupo.

  6. User image
    Sloba 23.12.2019 23:23

    Berza preti da zaživi u srbiji, uložio sam dosta novca 2008 god i gledao kako se novac topi, veliki promašaj su mi bili agrb sjpt
    tigr i privredna banka, one više ni ne postoje. Nisam jedini, neki moji prijatelji su uzimali i kredite posle dobre 2007 godine i sve se loose završilo..
    Nadam se da će pozitivan trend u svetu pogurati i našu berzu, pratim već desetak godina skoro svaki dan...
    Mislim da je sad pravo vreme.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcija ne berzama kamatica edukacija Nenad Gujaničić kupovina akcija investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana