Tekst objavljen: 21.02.2018 9:27        


Ina Grupa ostvarila je u prošloj godini ukupne prihode od 18,5 milijardi kuna(2,5 milijardi evra), što je 20 odsto više nego godinu dana pre, a snažno je porasla i neto dobit te kompanije, što se zahvaljuje rastu cene nafte na svetskom tržištu i merama optimizacije, navodi se u izveštaju te kompanije.

Prihod Ine skočio 20%, EBITDA veći 52%

Ina je u 2017. godini ostvarila EBITDA pokazatelj od 3,2 milijarde kuna, što je 52 odsto više u odnosu na prethodnu godinu."Tako snažan operativni rezultat odrazio se i na neto dobit koja je porasla na 1,22 milijarde kuna(oko 164 miliona evra)u 2017. godini, u poređenju sa svega 101 milion kuna neto dobiti ostvarene u 2016.", ističe se u izveštaju Ina Grupe.

Navodi se i da je u segmentu istraživanja i proizvodnje iskorišćeno pozitivno međunarodno okruženje s prosečno 24 odsto većom cenom nafte na svetskom tržištu.

To je "zajedno s višim ostvarenim cenama gasa i blagim povećanjem domaće proizvodnje na kopnu doprinelo povećanju dobiti iz poslovanja za 42 odsto, na 1,6 milijardi kuna", navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da je ukupna proizvodnja nafte i gasa lani pala za pet odsto, uglavnom usled prirodnog pada proizvodnje u podmorju. U odnosu na 2016, domaća proizvodnja sirove nafte i gasa na kopnu zabeležile su blagi rast od dva, odnosno tri odsto, navodi se.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana