Tekst objavljen: 11.01.2021 14:55        


Poslednja trgovačka sedmica u 2020. donela je snažan rast domaćeg tržišta akcija pre svega usled snažne aktivnosti domaćih penzionih fondova. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio je 2,5 odsto na 748,6 poena dok je ukupan promet na tržištu iznosio 172 miliona dinara (1,5 miliona evra)

Penzioni fondovi doneli rast Belexu na kraju godine

Najprometnija akcija sa realizacijom od 101,3 miliona dinara bila je ALTA banka (JMBN), zahvaljujući velikom prometu ostvarenom na nivou od 5.700 dinara. U nekoliko transakcija isprometovano je 6,2 odsto od ukupnog broja akcija, da bi se potkraj sedmice sa malim prometom ove hartije spustile na 5.002 dinara.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nastavile su uzlazni trend motivisan aktivnošću penzionih fondova pred kraj poslovne godine. NIS je poslednjeg trgovačkog dana stizao do nivoa od 650 dinara, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 56,2 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Fintel energije (FINT), jedne od najnelikvidnijih članica indeksne korpe, ostvarile su prošle sedmice promet od čak 75,2 miliona dinara, zahvaljujući velikom trgovanju poslednjeg trgovačkog dana. Akcije Komercijalne banke (KMBN) zadržale su se oko nivoa od 3.000 dinara uz promet od 25,7 miliona dinara. Protekle sedmice NLB je i zvanično postao vlasnik 83,2 odsto akcija banke nakon uplate 387 miliona evra kako je i dogovoreno u privatizaciji sprovedenoj krajem februara.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) skočio je u sedmici 9,1 odsto na 1.036 dinara, okončavši godinu u plusu od 3,8 odsto. Glavni razlog ovog uspeha i neobičajeno dobrog prinosa u okolnostima koje su zadesile ovu kompaniju su mala količina akcija raspoloživih za trgovanje i prenaglašena aktivnost fondova pred kraj godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana