Tekst objavljen: 10.08.2020 11:00        


Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je rezultate poslovanja zavisnih preduzaća za prvih šest meseci tekuće godine koji su, kada su proizvodne firme u pitanju, listom doneli pad prodaje i profitabilnosti

Pandemija pritisla učinak Metalčevih proizvodnih preduzeća

Glavno proizvodno preduzeće, Metalac Posuđe, zabeležilo je pad prihoda od 21,3 odsto na 1,26 milijarde dinara, poslovna dobit je pala 42,3 odsto na 113,6 miliona dinara, a bruto profit identičnom stopom na 107,5 miliona dinara. Pad prihoda, ali u proseku nižom stopom, zabeležila su i ostala proizvodna preduzeća: Print, Inko, Bojler i FAD.



Trgovinske firme su zabeležile znatno bolji učinak, a očekivano je prednjačila maloprodaja Proleter koja je ponovo ostvarila rekordne rezultate. Proleter je u prvih šest meseci zabeležio prodaju od 1,51 milijardu dinara (rast od 17,5 odsto), poslovna dobit je skočila 22 odsto na 57,2 miliona dinara, dok je bruto dobit iznosila nepunih 48 miliona dinara (rast od 25,8 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Glavna inostrana podružnica, ruski Metrot, ponovo je bila pod pritiskom usled negativnih kursnih razlika pa je zabeležila bruto gubitak od 0,14 miliona evra (prošle godine dobit od 0,17 miliona evra). Prihod ove najveće Metalčeve firme u inostranstvu pao je u periodu januar-jun za 25,4 odsto na nepuna dva miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum metalac metalac gornji milanovac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana