Tekst objavljen: 15.08.2019 13:30        


Zemunski proizvođač sredstava za zaštitu bilja, Galenika Fitofarmacija (FITO), zabeležio je pad profitabilnosti u prvih šest meseci, s obzirom da povećane pritiske na domaćem tržištu nije nadoknadila ekspanzija kompanije na inostranim tržištima

Pad profitabilnosti Fitofarmacije u prvoj polovini godine

Konsolidovani poslovni prihod kompanije u prvih šest meseci dostigao je 3,2 milijarde dinara što je 2,2 odsto slabije u odnosu na isti period prošle godine. Na domaćem tržištu je nastavljen pad prodajnih cena usled pritiska generičkih prodavaca, pa je prihod smanjen iako je količinska prodaja povećana za jedan odsto. Pad prihoda na domaćem tržištu iznosio je 4,5 odsto (2,77 milijardi dinara), dok je ino tržište donelo prihod veći za 16,3 odsto (429 miliona dinara). Od izvoznih prihoda na tržište EU je otpalo 1,75 miliona evra ( rast od 19 odsto), a kompanija je prodavala šest licenciranih proizvoda u 11 zemalja.



Konsolidovana poslovna dobit kompanije pala je 16 odsto na 913,3 miliona dinara, a lošijoj profitnoj margini osim pada prihoda doprineli su i veći troškovi direktne prodaje (promena strategije prodaje usled nelikvidnosti među domaćim agro igračima), ali i skuplje sirovine (rast cena od sedam odsto, plus nepovoljan kurs dolara).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Konsolidovana neto dobit Fitofarmacije iznosila je 1,13 milijardi dinara i bila je niža za nepunih 10 odsto, delimično usled pozitivnog efekta prihoda od usklađivanja vrednosti ostale imovine.

Kompanija je i na kraju juna ostala totalno nezadužena kompanija, sa pozicijom likvidnih sredstava od 2,5 milijardi dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad profitabilnosti galenika fitofarmacija Galenika momentum Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana