Tekst objavljen: 02.12.2019 17:00        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su vanredno visok promet na Beogradskoj berzi, pre svega usled blok transakcija u trgovanju akcijama Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet u trgovanju dostigao je 26,2 milijarde dinara (223,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,9 odsto na 770,9 poena

Otkup akcija Komercijalne banke vinuo promet na Belexu

Najprometnija hartija u redovnom trgovanju bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) uz promet od 38,1 milion dinara, uglavnom na nivou od 730 dinara. NIS se ove cene domogao po prvi put u poslednjih šest meseci, faktički još od perioda kada je veća tražnja bila posledica očekivane raspodele dobiti.



Komercijalnom bankom (KMBN) u redovnom trgovanju trgovalo se uglavnom po ceni od 3.280 dinara, ali uz pojačani pritisak na strani ponude. Rok za podnošenje obavezujućih ponuda u privatizaciji banke produžen je do 16. decembra, dok je ovoj informaciji prethodio otkup akcija EBRD-a i IFC-a od strane države. Ove velike blok transakcije su realizovane na cenama 4.340 i 4.508 dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) nastavio je blago da oscilirao oko nivoa od 850 dinara uz solidan promet od 7,3 miliona dinara. Dan dividende za ovu akciju je i ove godine 31. decembar, ali su ovaj put očekivanja investitora po tom pitanju znatno niža. Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) išle su prošle sedmice i preko nivoa od 6.000 dinara po prvi put od 2007. godine. Nedelju su okončale u plusu od nepunih pet procenata na 5.929 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) skočile su 3,2 odsto na 13.500 dinara, što je najviši nivo ove hartije u poslednje dve i po godine. Ove godine Tehnogas je skočio 15,4 odsto, nakon što je prošle godine registrovao minus od 8,1 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza belex nedeljni izveštaj momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana