Tekst objavljen: 20.07.2020 16:05        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su oporavak prometa na Beogradskoj berzi, ali pre svega zahvaljujući državnim obveznicama. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 606,5 miliona dinara (5,2 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao 0,7 odsto na 658,5 poena

Oporavak prometa i indeksa na Belexu

Najprometnija akcija bio je Metalac (MTLC) kojim se već duže trguje na ceni od 1.900 dinara uz promet u protekloj sedmici od 5,9 miliona dinara. Ovom akcijom se trenutno trguje na 72 odsto njene knjigovodstvene vrednosti, dok je PE racio na nivou od 9,2x. Metalac dve godine zaredom beleži blagi pad vrednosti akcija, dok je njihova atraktivnost umanjena slabijom profitabilnošću kompanije u protekoj godini.



Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) takođe su ostale na nepromenjenom nivou od 13.000 dinara uz promet od 4,3 miliona dinara. Tokom februara akcije ove kompanije stizale su i do nivoa od 16.000 dinara, da bi usledio veliki pad tokom pandemije kada su se spuštale do nivoa od 10.300 dinara. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) oporavile su se 1,3 odsto na 550 dinara, nakon što su se tokom sedmice padale i na 540 dinara. Akcije NIS-a beleže pojačani pritisak na strani ponude pa su od ex-dividend dana (prvi dan trgovanja bez prava na dividendu), 18. juna, u minusu oko osam odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prioritetnim akcijama Philip Morris-a (DINNPB) i protekle sedmice se trgovalo oko nivoa od 6.000 dinara. Kompanija je isplatila ovogodišnju dividendu od 429,7 dinara po akciji, što na trenutnoj ceni daje prinos od 7,2 odsto. Akcije Komercijalne banke (KMBN) blago su se oporavile na 2.200 dinara uz skromno trgovanje. Mediji su preneli da je slovenački NLB podneo NBS-u zahtev za preuzimanje ove banke, a očekuje se da bi ovaj proces mogao da bude završen do kraja godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza nedeljni izveštaj momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana