Tekst objavljen: 12.11.2020 13:10        


Naftna industrija Srbije (NIIS) predstavila je poslovne rezultate za period jul-septembar i prvih devet meseci koji su doneli znatno lošije pokazatelje u odnosu na isti period 2019. usled pre svega niske cene sirove nafte

NIS profitabilan u trećem kvartalu, smanjen gubitak u prvih devet meseci

NIS je u prvih devet meseci zabeležio prihod od prodaje od 135,3 milijarde dinara što je smanjenje od 31 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je posledica pada prosečne cene Brenta od 37 odsto. Pokazatelj EBITDA pao je 67 odsto na 10,4 milijarde dinara, dok je neto gubitak iznosio 8,3 milijarde dinara u odnosu na dobit od 10,7 milijardi dinara prošle godine.



Posmatrano samo u trećem kvartalu, kompanija je zabeležila EBITDA od 8,0 milijardi dinara (pad od 47 odsto) i neto dobit od 1,9 milijardi dinara (smanjenje od 74 odsto). Operativni novčani tok (OCF) je pao 53 odsto na 19,6 milijarde dinara, dok je slobodan novčani tok (FCF) bio negativan 1,5 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Proizvodnja nafte i gasa pala je jedan odsto na 952 hiljade uslovnih tona (planiran pad od pet odsto), dok je obim prerade skočio 14 odsto na 2.637 hiljada tona (skok u velikoj meri posledica niske osnovice usled prošlogodišnjeg remonta). Ukupan promet pao je tri odsto na 2.540 hiljada tona (pad maloprodaje i veleprodaje od po šest odsto), nakon što je u trećem kvartalu zabeležen pad prometa od 11 odsto usled stvaranja zaliha tokom drugog tromesečja.

CAPEX je iznosio 20,7 mililijardi dinara (smanjenje od 28 odsto), dok je zaduženost kompanija povećana 11 odsto na 636 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS) treći kvartal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana