Tekst objavljen: 14.03.2019 11:13        


Na današnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštio je NBS.

NBS zadržao referentnu stopu na 3%

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu, pre svega, očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Inflacija je niska i stabilna šestu godinu zaredom i u januaru je iznosila 2,1 odsto, međugodišnje.

Bazna inflacija se takođe kreće na niskom nivou i u januaru je iznosila 1,2 odsto, međugodišnje. Niske inflatorne pritiske potvrđuju i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred, koja su nešto ispod centralne vrednosti cilja od 3,0 odsto.

Izvršni odbor i u narednom periodu očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja (3,0 ± 1,5 odsto), navodi NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju.

Kao rizici su navedeni usporena normalizacija monetarnih politika ključnih svetskih centralnih banaka, rast cene sirove nafte, te nastavak trgovinskih tenzija između vodećih svetskih ekonomija.

NBS je naveo je da otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana