Tekst objavljen: 10.02.2020 14:09        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su nastavak uzlaznog trenda domaćeg tržišta akcija, uz pojačani ukupan promet, zahvaljujući pre svega državnim obveznicama. 

Nastavljen rast Belexa uprkos padu Komercijalne banke

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 2,2 milijarde dinara (18,7 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,6 odsto na 812,9 poena.

Najprometnija akcija bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je skočio četiri odsto na 14.569 dinara uz promet od 31,1 miliona dinara.

Najveći deo prošlonedeljne realizacije ostvaren je u samo jednoj transakciji, u ponedeljak, na nivou od 14.600 dinara.

Akcije Metalca (MTLC) skočile su šest procenata na 2.100 dinara uz solidan promet od 27,4 miliona dinara. Ova akcija je bila jedna od najslabijih komponentni indeksa Belex15 u protekloj godini sa padom vrednosti od 1,4 odsto, naspram rasta repernog indeksa od 5,3 odsto.

Naftna industrija Srbije (NIIS) zadržala se na nivou od 749 dinara uz pojačani pritisak na strani ponude. Cena sirove nafte nastavila je silazni trend petu nedelju za redom, a Brent se spustio ispod nivoa od 55 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Komercijalna banka (KMBN) pala je u sedmici 1,6 odsto na 3.244 dinara, ali se spuštala tokom sedmice i na nivo od 2.950 dinara.

Državni zvaničnici najavili su okončanje pregovora o privatizaciji do kraja meseca kada bi trebalo da bude potpisan ugovor sa NLB-om kao najboljim ponuđačem. Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) skočile su 7,1 odsto na 5.800 dinara uz promet od 3,3 miliona dinara.

Ove hartije već se nalaze sedam procenata iznad vrednosti postignute na danu preseka za dividendu krajem 2019. Već godinama, Philip Morris isplaćuje celokupni profit u dividende, a očekivani dividendni prinos spustio se ispod nivoa od sedam odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana