Tekst objavljen: 27.01.2021 10:30        


I treću nedelju zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija, kome je u velikoj meri kumovao rast zabeležen u decembru. Ukupan promet, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio je 851 milion dinara (7,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,4 odsto na 733 poena

Nastavljen negativni trend na Belexu

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) sa skromnom realizacijom od 3,2 miliona dinara uz pad cene od 2,7 odsto na 621 dinar, nakon snažnog rasta u decembru. Cena sirove nafte, od čijeg kretanja će u velikoj meri zavisiti povratak kompanije profitabilnosti, ustalila se oko nivoa od 55-56 dolara po barelu, uz blagi rast na nedeljnom nivou.



Akcije Komercijalne banke (KMBN) zadržale su se na nivou od 3.000 dinara, uprkos pojačanom pritisku na strani ponude. U četvrtak će biti održana vanredna skupština banke, prva nakon dolaska nove uprave. Akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) blago su se oporavile na 380 dinara uz neveliki promet. Ova kompanija je prošle sedmice na sekundarno tržište uključila korporativne obveznice koje su nedavno emitovane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) zadržale su se na nivou od 2.550 dinara. Ovo je retka kompanija sa Belexa koja prošle godine usled pandemije nije zabeležila pad poslovanja. Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) ponovo su se vratile iznad psihološke granice od 6.000 dinara nakon prolaska preseka za dividendu. Prošle godine ove akcije dobile su na vrednosti skoro 15 procenata u velikoj meri nadmašivši ostale likvidne hartije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana