Tekst objavljen: 09.02.2021 11:30        


Protekla trgovačka sedmica donela je ponovo nevelike cenovne promene akcija na Beogradskoj berzi, dok su solidan promet u trgovanju donele uglavnom državne obveznice. Ukupna realizacija na tržištu iznosila je nepunih 869 miliona dinara (7,4 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,3 odsto na 731,4 poena

Nastavak letargičnog trgovanja na Belexu

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja se spustila 1,7 odsto na 2.949 dinara uz dobar promet od 46,2 miliona dinara. Akcije ove banke u 2020. oslabile su 11 procenata, nakon izostanka ponude za preuzimanje posle sprovedene privatizacije. Prema našem zakonodavstvu, novi većinski vlasnik ne mora identičnu cenu ponuditi manjinskim akcionarima ukoliko je akcije stekao od države.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) neznatno su se opravile na 629 dinara uz promet od 9,2 miliona dinara. Cena sirove nafte tipa Brent stigla je prošle sedmice nadomak nivoa od 60 dolara po barelu nakon skoka od 6,2 odsto. Akcije Alfa plama (ALFA) oslabile su dodatnih 1,9 odsto na 20.700 dinara. Ova hartija beleži kontinuirani silazni trend u poslednje tri godine tokom kojih je izgubila skoro polovinu vrednosti, a sve usled nastojanja većinskog vlasnika da prinudno istisne manjinske akcionare.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije ALTA banke (JMBN) oporavile su se 5,7 odsto na 4.252 dinara uz promet od 5,5 miliona dinara. Ovim akcijama trguje se uz diskont u odnosu na cenu privatizacije od oko 40 procenata, a samo prošle godine su oslabile za petinu. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla (AERO) ojačale su 1,5 odsto na 1.015 dinara uz neveliki promet. Zahvaljujući niskoj likvidnosti i aktivnosti najvećih manjinskih akcionara ova akcija se održava iznad nivoa od 1.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum trgovanje na berzi nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana