Tekst objavljen: 24.12.2019 12:00        


Protekle sedmice je zabeležena skromna investiciona aktivnost na tržištu akcija, a obveznice su doprinele ukupnom prometu od 1,5 milijardi dinara (12,6 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,8 odsto, pre svega usled novog pada akcija Komercijalne banke (KMBN)

Komercijalna vuče indeks naniže

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je stigla do najvišeg nivoa u poslednjih skoro osam meseci. NIS-om se na kraju sedmice trgovalo na koti od 735 dinara uz promet od 10,2 miliona dinara.



Komercijalna banka (KMBN) je nastavila negativni niz uz pad od 6,9 odsto na 2.950 dinara, nakon prvih nezvaničnih informacija oko ishoda tendera. Mediji spekulišu da je najbolju obavezujuću ponudu dala AIK banka koja je spremna za državni paket akcija da plati 395 miliona evra. Ukupan promet u trgovanju akcijama Komercijalne iznosio je 4,5 miliona dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) skočio je dva odsto na 910 dinara uz promet od 2,9 miliona dinara. U petak je aerodrom kojim upravlja VINCI ubeležio šestomilionitog putnika, dok je u celoj 2018. ostvareno 5,64 miliona putnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Jedinstva (JESV) blago su porasle na 6.900 dinara uz skroman promet od 0,8 miliona dinara. Ova kompanija je u petak završila isplatu prošlogodišnje dividende u visini od 411,76 dinara po akciji, što na trenutnoj ceni daje prinos od šest odsto.

Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) nastavile su lagani uzlazni trend stigavši prošle sedmice do nivoa od 13.750 dinara uz realzaciju od 2,5 miliona dinara. U tekućoj godini ova akcija je skočila 17 procenata, nakon pada od osam odsto u prethodnoj godini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza nedeljni izveštaj momentum belex Komercijalna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana