Tekst objavljen: 01.08.2019 14:45        


Naftna industrija Srbjie (NIIS) objavila je rezultate poslovanja za prvih šest meseci koje je obeležio remont u Rafineriji Pančevo koji je u velikoj meri oslabio finansijske rezultate kompanije

Dobit NIS-a u šest meseci 3,2 mlrd RSD, EBITDA manji za trećinu

Prihod NIS-a u periodu januar-jun iznosio je 117,4 milijarde dinara što je dva odsto niže u odnosu na isti period 2018, usled niže prosečne cene sirove nafte (minus šest odsto) ali i pada naturalnog obima prodaje. Ključna mera profitabilnosti, pokazatelj EBITDA, oslabila je za 34 odsto na 15,9 milijardi dinara, dok je neto dobitak pao 72 odsto na 3,2 milijarde dinara. Osim niže cene sirove nafte, na niži neto rezultat uticali su i povećani troškovi amortizacije (rast od 840 milliona dinara) i neznatno trošak negativnih kursnih razlika (negativan doprinos od 106 miliona dinara).



Ipak, očito je da su ključni problemi u prvih šest meseci došli iz internih redova. I dok je proizvodnja nafte bila neznatno preko plana (pad od tri odsto na 641 hiljadu uslovnih tona), prerada je pala 29 procenata na 1.204 hiljade tona, dok je promet bio niži za devet procena na 1.519 hiljada tona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

CAPEX je u periodu uvećan sedam odsto na 18,4 milijarde dinara, pre svega zbog ubrzanja radova na procesu duboke prerade čiji start iz kompanije najavljuju za četvrti kvartal (ranije je u opticaju bio sepembar).

Ukupna zaduženost prema bankama iznosila je 592 miiona evra što je tri odsto više od početka godine. Dug prema Gazpromu spušten je na 186 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rafinerija pančevo Naftna industrija Srbije (NIS) belex Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana