Tekst objavljen: 30.09.2019 13:10        


Proteklih pet trgovačkih dana nisu doneli većih promena na domaćem tržištu akcija, dok su ukupnom prometu od 1,1 milijardu dinara (9,7 miliona evra) u velikoj meri doprinele državne obveznice. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, neznatno je oslabio na 755,4 poena.

Blagi pad Belexa, Komercijalna najprometnija

Komercijalna banka (KMBN) bila je ubedljivo najprometnija akcija u nedelji u kojoj je okončano preuzimanje SocGen-a od strane OTP banke. Realizacija ovog sporazuma dugo se čekala ali ni sada nisu objavljeni finansijski parametri preuzimanja.

Akcije Komercijalne prošle sedmice su oslabile 1,4 odsto na 3.249 dinara uz solidan promet od 40,2 miliona dinara. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) blago su ojačale na 679 dinara uz solidan otpor na strani tražnje na nivou 675 dinara.

Cena sirove nafte tipa Brent ponovo je pala blizu granice od 60 dolara po barelu, nakon što je nedelju dana ranije beležila veliki skok usled geopolitičkih tenzija na Bliskom Istoku.

Zemunska Galenika Fitofarmacija (FITO) ostvarila je promet od 10,7 miliona dinara, mahom na ceni od 3.100 dinara.

Ovo je jedina kompanija iz indeksne korpe koja tržišno više vredi u odnosu na 2007. godinu i nadomak istorijski najviše vrednosti.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je nastavio lagani trend pada vrednosti, spustivši se na 810 dinara. Ipak, korigovano za ispaćenu dividendu u aprilu, ove akcije se nalaze u plusu od 42 odsto u poslednjih godinu dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) bile su među najvećim dobitnicima sa skokom od 5,4 odsto na 687 dinara. Od početka godine ove akcije se nalaze neznatno u plusu, ali su 54 procenta ispod cene preuzimanja iz 2017. kada je Napred postao većinski vlasnik kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana