Tekst objavljen: 09.03.2020 17:30        


Domaće tržište akcija nastavilo je silazni trend koji traje od sredine februara, pre svega pod uticajem velikih fluktuacija na svetskim berzama. Ukupan promet u trgovanju iznosio je dve milijarde dinaara (17,1 milion evra), dok je indeks Belex15 oslabio 2,3 odsto na 781 poen

Belex pao više od 2%, NIS u fokusu investitora

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je ponovo bila pod pritiskom negativnog trenda sa svetskih berzi. NIS je oslabio dodatnih četiri odsto spustivši se ispod nivoa od 700 dinara, po prvi put od novembra. Ukupna realizacija u trgovanju ove hartije iznosila je 30,7 miliona dinara.



Akcije Komercijalne banke (KMBN) pale su 6,5 odsto, spuštajući se nadomak nivoa od 2.900 dinara uz promet od 4,9 miliona dinara. Ovo je direktna reakcija na okončano preuzimanje banke u kojem većinski vlasnik nema obavezu javne ponude, premda je ponudio cenu višu od tržišne - 3.250 dinara po akciji. Dunav osiguranje (DNOS) skočilo je 5,7 odsto na 3.805 dinara uz skroman promet od miliona dinara. Kompanija je objavila nezvanične rezultate poslovanja za 2019. godinu, u kojoj je ostvarena bruto dobit od 29,1 milion evra što je skoro duplo bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Messer Tehnogas (TGAS) je nastavio blagi silazni trend, spustivši se do nivoa od 14.800 dinara. Ukupan promet je bio skroman, pre svega usled suzdržanosti kupaca i iznosio je 2,3 miliona dinara. Akcije Metalca (MTLC) zadržale su se u koridoru 2.050-2.100 dinara uz neveliki promet. Ova akcija spada u red konzervativnijih ulaganja s obzirom na vlasničku stukturu i dugogodišnju dobru dividendnu politiku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
momentum Naftna industrija Srbije (NIS) belex nedeljni izveštaj sa berze vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana