Tekst objavljen: 10.09.2018 11:52        


Domaće tržište akcija zabeležilo je oštar pad protekle sedmice, uglavnom usled nepovoljnog razvoja okolnosti na svetskim berzama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, pao je 1,7 odsto na 724,7 poena što je njegova najniža vrednost od oktobra prošle godine. Ukupan promet u trgovanju, tradicionalno potpomognut državnim obveznicama, iznosio je milijardu dinara (8,5 miliona evra).

Belex najniži od oktobra prošle godine

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) bio je najprometnija akcija sa realizacijom od 52,1 milion dinara, završivši nedelju ispod nivoa od 1.700 dinara, po prvi put od kraja jula. Pad ove hartije od 1,2 odsto došao je na najavu državnih zvaničnika da bi inicijalna uplata za koncesiju mogla stići tek do kraja godine umesto ranije najavljenog septembra. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) oslabile su blago na 686 dinara, a najveći deo prošlonedeljnog prometa od 19,2 miliona dinara ostvaren je u rasponu 690-695 dinara.

Posle prošlonedeljnog skoka sa malim prometom, Impol Seval (IMPL) je ovaj put predvodio gubitnike sa realizacijom od 7,8 miliona dinara uz pad cene od 8,2 odsto na 3.200 dinara. Akcije ovog proizvođala aluminijuma, uprkos blagom rastu profita u prvog polugodištu, nalaze se u minusu u 2018. od 15,8 odsto. Veliki pad od 7,8 procenata na 130 dinara registrovao je i bečejski Sojaprotein (SJPT) nakon što je kompanija izvestila o polugodišnjem gubitku od 684,6 miliona dinara, usled smanjene proizvodnje i viših cena inputa.


Dobitnike je predvodila Jubmes banka (JMBN) koja je skočila 9,9 odsto na 8.737 dinara, istina sa malim prometom. Još uvek nema informacija o mogućoj prodaji državnog udela, nakon 'ispitivanja tržišta' u aprilu. Druga banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), oslabila je 3,8 odsto na 1.897 dinara uz promet od 5,5 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana