Tekst objavljen: 09.07.2020 13:25        


Cena zlata je juče prvi put od septembra 2011. premašila vrednost od 1.800 dolara za uncu od 31,1 grama

Zlato po prvi put u devet godina prešlo 1800 dolara

Samo ove godine cena zlata porasla je za gotovo 19 odsto. Na taj način cena zlata sve više cilja svoj rekordni iznos koji je u septembru 2011. dostigao 1.921 dolara.

Izračunato u evrima, cena zlata već je dostigla novi rekordni iznos od 1.633 evra u maju.

Glavni pokretači cena zlata su zabrinutosti zbog ekonomskih posledica korona-krize i izuzetno labava monetarna politika vodećih centralnih banaka. Ulagači se ponekad boje da bi velika poplava novca pre ili kasnije mogla dovesti do porasta inflacije. Zlato se tradicionalno koristi za zaštitu od inflacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Strah od posledica daljnjeg povećanja broja slučajeva zaraze tera investitore u sigurna utočišta”, rekao je Alexander Zumpfe, trgovac dragocenim metalima u trgovačkoj kući Heraeus, opisujući raspoloženje na tržištu.

Na finansijskim tržištima, veliki broj novih infekcija u Sjedinjenim Državama, a posebno u Južnoj Americi, stvara nervozno raspoloženje.

Uz to, ulagači su i dalje zabrinuti zbog ekonomskih posledica korona-krize. Komisija EU je nedavno upozorila da će recesija u evrozoni ove godine verovatno biti jača nego što se pre mislilo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato cena zlata unca zlata ekonomska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana