Tekst objavljen: 08.03.2021 15:55        


Žene su isključive vlasnice 25,6 odsto nepokretnosti u Srbiji, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. U slučaju 0,3 odsto nepokretnosti, u pitanju je - zajednička svojina

Žene poseduju četvrtinu nekretnina u Srbiji

Podaci i informacije prikupljeni od strane SeConS grupe za razvojnu inicijativu, u okviru izrade Nezavisnog izveštaja Mreže SOS Vojvodina o sprovođenju prioritetnih preporuka dostavljenih Srbiji od strane Komiteta za eliminisanje diskriminacije žena (CEDAW) za period 2019-2021. pokazuju i da su žene suvlasnice u 12,8 odsto nepokretnosti u kojima postoji susvojina – vlasništvo dva ili više lica na istoj nepokretnosti.

Posmatrano prema vrsti nepokretnosti, u slučaju zemljišnih parcela žene su isključive vlasnice 24,2 odsto parcela, isključive vlasnice 25,6 odsto svih objekata i isključive vlasnice 42,6 odsto posebnih delova objekata.

„Od ukupnog broja parcela 0,1 osto je u zajedničkoj svojini, a od ukupnog broja objekata 0,7 odsto je u zajedničkoj svojini. U ukupnom broju objekata gde postoji susvojina, žene se javljaju kao suvlasnici u 12,3 odsto parcela, u 15,8 odsto objekata i 8,2 odsto posebnih delova objekata“, navodi se u saopštenju SeConS-a i Mreže SOS Vojvodina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nasleđivanje

Ako podatke posmatramo prema osnovu sticanja nepokretnosti, od sve imovine stečene nasleđem žene su vlasnice 40,4 odsto te imovine.

U ukupnoj imovini stečenoj poklonom žene su vlasnice 36,3 odsto, a od sve imovine stečene kupoprodajom žene poseduju 43,7 odsto.

„Iako zakoni u Srbiji koji uređuju imovinske i nasledne odnose ravnopravno tretiraju žene i muškarce, običajne patrijarhalne norme, obrasci nasleđivanja koji i dalje često idu u korist muških naslednika, te generalno slabiji ekonomski položaj žena (usled niže zaposlenosti, nižih zarada) dovode do toga da muškarci i dalje dominiraju među vlasnicima zemljišta i nepokretnosti, naročito u ruralnim područjima“, ukazuje se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
8. mart žene nekretnine vlasništvo nad nekretninama Srbija Republički zavod za statistiku

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana