Tekst objavljen: 24.10.2019 15:25        


Skoro 60 odsto banaka u svetu nije dovoljno otporno da preživi krizu, pokazao je najnoviji izveštaj konsultantske kuće McKinsey o globalnom bankarstvu

Većina banaka ne bi preživela novu krizu

Predstavnici McKinsey upozoravaju na sve veću ranjivost banaka, jer ne rastu dovoljno brzo.

“Deceniju nakon globalne finansijske krize, očigledni su signali da je bankarska industrija zakoračila u poslednju fazu ekonomskog ciklusa. Rast obima i vrhunskih prihoda usporava, uz rast kredita od samo četiri odsto u prošloj godini, što je najniža stopa rasta u prethodnih pet godina”, navodi se u izveštaju čije detalje prenosi Tanjug.

Primetno je i jenjavanje poverenja investitora u banke.

Veliki broj banaka na globalnom nivou nije ekonomski održiv, jer njihov prinos na kapital ne raste u skladu sa troškovima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako bi izbegle kolaps u slučaju dolaska nove recesije, banke bi, kako preporučuju iz Mekinzija, trebalo da preduzmu hrabre poteze i prošire svoju ponudu, kao što to na primjer čini kineska osiguravajuća kuća Ping An ili Amazon.

“Banke ne ulažu dovoljno da bi ostale konkurentne novim rivalima i sve je više i više klijenata koji se okreću velikim tehnološkim kompanijama kao što su Amazon i Gugl, kako bi zadovoljili svoje finansijske potrebe”, navodi se u izveštaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova svetska kriza McKinsey banke svetska kriza banke analiza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana