Tekst objavljen: 01.01.2020 13:00        


Odlazak suosnivača Ubera Trevisa Kalanika iz te kompanije označava kraj perioda u kojem je ona napravila revoluciju u načinu na koji se ljudi prevoze, ali i kraj decenije u kojoj su investitori ulagali milijarde dolara u tehnološke startapove u Silicijumskoj dolini koji su poremetili tradicionalni način poslovanja, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa

Uber - kraj jedne ere

Uber je saopštio da Kalanik do kraja godine odlazi iz borda direktora. Kompaniju napušta preduzetnik koji je pre 10 godina pomogao pokretanje startapa za prevoz i njegovo izrastanje u kontroverznog džina iz Silicijumske doline, piše Vašington post.

Kalanik je prethodno bio primoran da podnese ostavku na funkciju glavnog direktora 2017. pod pritiskom deoničara posle niza skandala povezanih sa seksističkom kulturom u Uberu. Uber je u maju izašao na berzu, ali je posle optimističnih projekcija da bi kompanija mogla dostići vrednost od 100 milijardi dolara, posle inicijalne javne ponude njena vrednost pala za trećinu i sada vredi oko 50 milijardi dolara. Kalanikov izlazak iz borda označava kraj perioda u kojem je Uber postao globalna sila, ističe Vašington post, ali i ukazuje da je kompanija bila na meti kritika zbog izbegavanja propisa, hiljada seksualnih napada tokom vožnji i oslanjanja na podugovarače koji nisu imali zaštitu na radu niti zagarantovane plate.

Izlazak Kalanika iz Ubera označava kraj decenije u kojoj su investitori u Silicijumskoj dolini upumpavali izvanredne svote novca u startapove i omogućili njihovim osnivačima ogromnu moć, ocenjuje Volstrit džurnal. Uber i Kalanik su bili arhetip tog modela, ukazuje list, pošto je Kalanik sakupio više od 14 milijardi dolara preko zajmova i prodaja udela kompanije investitorima koje je pridobio ekspanzivnom vizijom i energičnim pristupom.

Kalanik je Uber pretvorio u "ikonu startap ambicija", ali je, ističe Volstrit džurnal, njegov mandat kao glavnog direktora bio obeležen nizom skandala, između ostalog otkrićem da je kompanija koristila poseban softver da se izbegnu regulatori, kao i žalbama o šovinističkoj kulturi zaposlenih u Uberu. Takva otkrića ne samo da nisu bila po volji investitora, već su dovela do toga da Uberov udeo u tržištu opadne u korist rivala, ističe Volstrit džurnal. Na svom vrhuncu, Uber je bio najvredniji startap u SAD s vrednošću od oko 68 milijardi dolara. Međutim, samo u trećem tromesečju ove godine, Uber je izgubio 1,2 milijardi dolara i predviđa da će biti u plusu tek 2021. Nevolje Ubera na berzi dolaze u vreme kada su investitori s Volstrita daleko skeptičniji prema gubicima startapova u Silicijumskoj dolini nego pre nekoliko godina kada su ulivali milijarde dolara u takve kompanije, ističe Volstrit džurnal, dodajući da je Kalanik prodao svoje akcije u kompaniji za više od 2,7 milijardi dolara, ali da je to manje nego što se očekivalo budući da je vrednost akcija Ubera pala više od 30 odsto od maja. Odlazak Kalanika iz Ubera okončava jednu od ključnih priča tehnološke industrije prethodne decenije, ocenjuje Njujork tajms, ukazujući da je tokom meteorskog uspona te kompanije, on personifikovao agresivnu i riskantu prirodu nove generacije tehnoloških startapova koji su poremetili tradicionalne poslove taksi prevoza, hotelskih usluga i isporuka hrane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kalanikovo nametljivo ponašanje je postala kulturna norma u Uberu koji je postao poznat po spremnosti da vrednuje rast po svaku cenu, ali je 2017. godina bila prekretnica, pošto je, kako piše list, bivša iniženjerka u Uberu javno progovorila o seksualnom uznemiravanju u toj kompaniji i rekla da njeni menadžeri ništa nisu radili na suzbijanju takvog ponašanja.

Takođe se pojavio video na kojem Kalanik viče na vozača koji se žali na smanjene zarade, kao i navodi o Uberovim pokušajima da špijunira konkurenciju i izbegne propise. Posle tužbe žene koja je silovana u Indiji 2014 tokom vožnje Uberom, ispostavilo se da su rukovodioci kompanije došli do njenog zdravstvenog kartona u pokušaju da je diskredituju. Svi ti skandali su doveli da deoničari smene Kalanika i stručnjaci sada kažu da bi njegov potpuni odlazak mogao pomoći naporima kompanije da popravi svoj imidž, navodi Njujork tajms. Uber je pod Kalanikom rastao neverovatnom brzinom, ali je, ističe AP, kao brojni drugi tehnološki startapovi, naišao na probleme sa svojom korporativnom kulturom koja se otrgla kontroli. Kalanikova karijera u Uberu se, kako podvlači AP, uklapa u obrazac viđen u Silicijumskoj dolini – drske i remetilačke ličnosti koje su odlučne u pokretanju startova mogu biti nepogodne za rad u kancelariji kada kompanije sazru, zbog čega je na kraju potreban "nadzor odraslih" u obliku iskusnih direktora koji se dovode sa strane.

Posle revolucije u taksi uslugama, Kalanik se sada sprema da se posveti svom novom biznisu – startapu s kuhinjama za dostavljanje hrane, navodi Rojters. Kalanik je u saopštenju naveo da želi da se fokusira na sadašnji biznis i filantropske aktivnosti. Trenutno radi na startapu Klaudkičen koji treba da pravi velike industrijske kuhinje i da iznajmljuje te prostore restoranima koji pripremaju hranu za isporuku bez plaćanja troškova osoblju ili za lokaciju restorana, ukazuje Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trevis kalanik Uber auto servis aplikacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana