Tekst objavljen: 07.10.2019 12:10        


Ministri finansija Evropske unije spremaju se izbrisati s popisa poreskih oaza Ujedinjene Arapske Emirate i Švajcarsku a zadržaće Američku Samou, Guam i Američke devičanska ostrva, pokazuje dokument Evropske unije

UAE i Švajcarska više neće biti poreske oaze?

EU je uspostavila crnu i sivu listu poreskih oaza u decembru 2017. godine nakon što su novinari otkrili složene manevre kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje da smanje poreske obaveze.

Crna lista obuhvata zemlje koje ne sarađuju s EU u poreskim pitanjima. Mesto na crnoj listi za njih znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama s EU-om.

Na sivoj su pak listi zemlje koje imaju neadekvatne poreske standarde ali su se obavezale da će izmeniti propise u skladu s evropskim zahtevima.

Brisel redovno ažurira liste, isključujući zemlje koje su poboljšale poresku regulativu ili dodajući nove. Očekuje se da će na sastanku 10. oktobra ministri finansija EU izbrisati s crne liste Ujedinjene Arapske Emirate i Maršalska ostrva u Tihom okeanu. U tom bi slučaju na listi ostalo devet zemalja – Belize, Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i tri američke prekomorske teritorije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ujedinjeni Arapski Emirati trebali bi biti izbrisani s liste budući da su u septembru usvojili nove propise o poreskim strukturama, stoji u dokumentu EU. Ta zemlja inače ne naplaćuje korporativne poreze pa je zanimljiva kompanijama u potrazi za porezima manjim od onih u zemljama u kojima posluju. Ta činjenica sama po sebi ne bi joj priskrbila mesto na evropskoj listi ali je Brisel – kako bi smanjio rizik izbjegavanja poreza – zatražio od vlasti da ubuduće registruju samo one kompanije koje kod njih i posluju, prenosi Indikator.

Švajcarska bi pak iduće sedmice trebalo da bude izbrisana s evropske sive liste poreskih oaza zahvaljujući poreskoj reformi koja je, prema dokumentu EU, dovoljna da se ispune evropski standardi. Srbija, Albanija, Kostarika i Mauricijus takođe će iduće sedmice biti izbrisane s evropske sive liste poreskih oaza, na kojoj će ostati zemlje poput Kajmanskih ostrva, Turske, Bahama i Bermuda, dodaje Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje poreza Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) švajcarska poreske oaze porezi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana