Tekst objavljen: 30.05.2020 17:00        


Objavljena je nova serija analitičkih beleški Svetske banke u kojima se razmatra uticaj kovida 19 na zdravstvene sisteme, siromaštvo i blagostanje domaćinstava, obrazovanje, socijalnu zaštitu, tržišta rada i upravljanje kvalitetom vazduha na Zapadnom Balkanu

Svetska banka upozorava da oko 400 hiljada ljudi u našem regionu može da zapadne u siromaštvo

Svetska banka procenjuje da bi, u odsustvu reakcije država, preko 400.000 građana ovog regiona moglo da zapadne u siromaštvo, dok bi srednja klasa mogla značajno da se smanji.

"Mnogi od onih kojima preti nemaština trenutno nisu obuhvaćeni mehanizmima socijalne zaštite, a naročito su ugroženi neprijavljeni radnici bez pristupa osiguranju za slučaj nezaposlenosti i drugim vidovima podrške", navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prosekom EU, niska i neefikasna potrošnja za zdravstvo po glavi stanovnika iz perioda pre izbijanja krize čini ovaj region posebno osetljivim kako na ovu, tako i na buduće epidemije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ovu osetljivost naročito povećava značajno zagađenje vazduha u više velikih gradova i sa njim povezana veća učestalost bolesti disajnih puteva, i to posebno ako se bolest bude ponovo javila naredne zime.

Pored toga, nužno zatvaranje škola u cilju rasterećenja zdravstvenog sistema dovešće do ozbiljnog gubitka znanja od koga će društvima možda biti potrebne godine da se oporave: procenjuje se da bi udeo građana bez osnovne čitalačke pismenosti mogao da poraste sa 53 na 61 odsto.

Uticaj krize na obrazovanje će se nesrazmerno mnogo odraziti na ranjive grupe, u kojima će veći procenat učenika skliznuti u funkcionalnu nepismenost, a možda čak i u potpunosti prekinuti školovanje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka zapadni balkan siromaštvo korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana