Tekst objavljen: 15.08.2020 9:00        


Rad od kuće doskoro je bio „rezervisan” samo za određene striktno profilisane stručnjake, ali vreme pandemije koronavirusa uticalo je na veliki broj poslodavaca i kompanija da se odluče na to da svojim zaposlenima ponude i tu mogućnost i način rada

Sve više se traže radnici za rad od kuće

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) i sa sajta „Infostud” kažu da je u porastu broja oglas za posao koji imaju mogućnost rada od kuće, i da je značajan broj poslodavaca svoje poslove organizovao tako, posebno kompanije iz IT sektora.

Po istraživanju koje je „Infostud” sproveo krajem maja o uticaju pandemije na tržište rada, došlo se do podatka da kao pozitivne strane poslovanja po izlasku iz vanrednog stanja 40 odsto kompanija vidi da je rad od kuće izvodljiv i koristan za veliki deo preduzeća, a 23 odsto je istaklo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa. Takođe, čak 60 odsto kompanija omogućilo je bar delu svojih zaposlenih da radi od kuće, a isti toliki procenat ne vidi pad u produktivnosti usled toga.

Nešto više od 30 odsto kompanija reklo je da planira da omogući svojim zaposlenima da rade od kuće i nakon završetka opasnosti od epidemije, dok gotovo 40 procenata ističe da će se vratiti normalnim poslovnim procesima i radu iz kancelarije.

Kada je reč o oblastima koje najviše oglašavaju poslove koje je moguće raditi i od kuće, u pitanju su pretežno IT kompanije, potom kol-centri (korisnička podrška), a s druge strane, tu su i oglasi za nastavu za strane jezike. Na sajtu „Poslovi.infostud.com” poslednjih meseci takvih oglasa je sve više, navode u „Infostudu”.

Turizam i ugostiteljstvo najugroženiji

Oblasti kao što su turizam i ugostiteljstvo su najviše bile pogođene tokom ovog perioda, a sezonski poslovi koji se odnose na ugostiteljstvo i rad u inostranstvu na primorju ove godine ne postoje, što je umnogome doprinelo padu broja poslovnih mogućnosti. Što se tiće stanja na tržištu rada, najveća ponuda, ali i najveća potražnja, vlada u oblasti trgovine, odnosno prodaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na sajtu „Infostud” kažu da se, imajući u vidu trendove na njihovom sajtu, tržište rada polako vraća u normalu, što se može videti po broju oglasa za posao. Na tom sajtu sada imaju više od 2.000 aktivnih oglasa. Taj broj je po izlasku iz vanrednog stanja dostizao i 3.500, ali treba imati u vidu da je sada letnji period i da su u toku godišnji odmori i da su procesi selekcije i regrutacije odloženii za septembar, ističu. Tokom juna su, kažu, zabeležili rekordan broj konkurisanja na oglase za posao. Što se tiče rada od kuće, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje navode da poslodavci u obrascu koji podnose toj službi nisu u obavezi da navedu da li se rad obavlja od kuće ili u prostorijama poslodavca.

U svakom slučaju, imajući u vidu aktuelnu krizu izazvanu koronavirusom, u kontinuiranoj komunikaciji s poslodavcima, odnosno kompanijama, uočavamo da je znatan broj svoje poslove organizovao kao rad od kuće, posebno kompanije iz IT sektora, kažu u NSZ-u za Tanjug.

U skladu sa Zakonom o radu, propisano je da se radni odnos može zasnovati za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, koji obuhvata i rad od kuće.

Elementi ugovora o radu propisani su tim zakonom i po tom osnovu osnovna zarada zaposlenog ne može biti utvrđena u iznosu manjem od osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim poslovima u prostorijama poslodavca.

Kandidat za zaposlenje s poslodavcem dogovara i ostale modalitete i uslove rada, u smislu toga da li se posao odnosi na rad od kuće ili na rad u prostorijama poslodavca, a koji će potencijalno biti regulisani ugovorom o radu ili ostalim internim aktima poslodavca, objašnjavaju u NSZ.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao zaposlenje rad od kuće pandemija infostud NSZ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana