Tekst objavljen: 24.11.2019 15:00        


Podsticaji za vetroelektrane, koje finansiraju građani preko računa za električnu energiju, u prošloj godini dostigli su 9,54 miliona evra, objavio je dnevni list Politika od petka

Struja iz vetra plaćena prošle godine 9,5 miliona evra

Srbija prema zvaničnim podacima ima oko 400 megavata instalisanih kapaciteta na vetar, i bliži se cilju od 500 megavata energije vetra, koja će biti subvencionisana tokom garantovanog perioda od 12 godina.

U Srbiji postoje vetroelektrane „Kovačica", snage 104,5 megavata, „Košava" (69 megavata), ’"Kula" (9,9 megavata), „La pikolina" (6,6 megavata), „Alibunar" i „Malibunar" (42, odnosno osam megavata) i druge.

Kako piše Politika, kompanija Tesla vind gradi vetropark „Čibuk" snage 158 megavata, koji bi trebalo da bude pušten u rad do kraja godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Elektroprivreda Srbije (EPS) takođe gradi sopstveni vetropark, navodi ovaj list.

Građani Srbije preko računa plaćaju 0,093 dinara po kilovat času za subvencije investitorima u obnovljive izvore energije.

Bivši savetnik ministra energetike Slobodan Ružić rekao je za Politiku da se energija koju proizvode vetroelektrane u Srbiji ne izvozi, nego se troši u Srbiji.

„Svaka ta elektrana povećava našu energetsku sigurnost i smanjuje problem koji ćemo imati već za 20 ili 25 godina kada lignita potpuno nestane", rekao je Ružić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energija iz vetra energija vetropark Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana