Tekst objavljen: 23.05.2020 15:00        


– Šteta u avio-saobraćaju Srbije u prethodna dva meseca iznosi više od 70 miliona evra, a nadamo se da ćemo godinu završiti s gubitkom u tom sektoru manjim od 200 miliona evra, uprkos tome što su prve procene govorile da će gubici biti mnogo veći – rekla je potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović

Šteta u avio saobraćaju veća od 70 miliona evra

„Er Srbija” je obnovila komercijalni putnički saobraćaj, a prvi avion za Cirih ispratila je ministarka Mihajlović i tom prilikom rekla da je ta grana saobraćaja najviše ugrožena u svetu i Evropi, pa tako i u Srbiji. Poručila je da će država pomoći „Er Srbiji”, kao i da se još razgovara o tome, tako da to još ne može da bude javno.

– U prethodnih mesec dana gledamo kako to da uradimo i šta drugi rade, kao i stanje buyeta. Razmišljamo o svim varijantama i opcijama – navela je ona.

Na pitanje novinara kada će biti objavljen raniji ugovor za „Er Srbiju”, ona je rekla da će on biti potpuno javan kada Vlada Srbije bude odlučila da ugovor više nije potuno poverljiv.

Istakla je da „Er Srbija” nije dobijala nikakve subvencije niti državnu pomoć u 2019. godini zato što to zakonom i evropskim pravilima nije dozvoljeno.

– Imali smo linije od javnog interesa i nadam se da ćemo polako otvoriti i aerodorme u Nišu i Kraljevu, to nisu bile subvencije „Er Srbiji” već građanima u Srbiji i regionu koji su koristili te linije. Kako se stvari polako budu otvarale, videćemo i kako ćemo otvarati i ta dva aaerodroma – kazala je ona.

Ukazala je na važnost očuvanja nacionalne avio-kompanije, koja je u teškim i kriznim vremenima uspela da evakuiše srpske državljane širom sveta i da pomogne onima koji su se vraćali u svoje države, kao i da dopremi humanitarnu pomoći.

– Kad je proglašeno vanredno stanje, da Srbija nema svoju nacionalnu avio-kompaniju, ne bismo mogli da dovedemo 15.000 ljudi. Nijedna svetska kompanija nije to htela da radi, niti bismo strane državljane prevezli u njihove države – istakla je Zorana Mihajlović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Generalni direktor „Er Srbije” Dankan Nejsmit je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da po pitanju bezbednosti putnika poštuju sve regulative i da su u stalnoj komunikaciji s regulatornim organima drugih država.

Što se tiče srednjeg sedišta, kaže da ne zna da je neki avio-prevoznik usvojio da srednje sedište bude prazno.

– Naša posada u avionu će nositi masku i rukavice – kazao je Nejsmit. – Što se tiče budućih destinacija, zavisiće od regulative EU, pošto su sada na snazi restrikcije za koje se nadamo da će trajati do 14. juna. Sada imamo 13 destinacija i nadamo se da ćemo širiti.

Dodao je da „Er Srbija” daje mogućnost putnicima da rebukiraju svoje karte do decembra 2021. godine uz naknadu od deset odsto.

Kaže da će imati let za Njujork 6. juna, a da od 13. juna „Er Srbija” planira da nastavi regularno da leti dva puta nedeljno.

Vraćanje novca putnicima

Na pitanje kada će „Er Srbija” refundirati novac putnicima, ministarka Mihajlović je rekla da će to „Er Srbija” učiniti prema svojoj politici s putnicima i da ni najveće avio-kompanije, koje dobijaju milijarde pomoći od svojih država, poput „Lufthanze”, to još nisu učinile.

– Verujem da će „Er Srbija” naći način kako to da uradi – rekla je ona, i dodala da u ovoj situaciji moramo biti fleksibilni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
šteta u avio industriji air srbija avio saobraćaj korona virus ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana