Tekst objavljen: 14.01.2020 12:55        


Grad Beograd i komapnija Apex Solution Technology, koja se bavi implementacijom Busplus sistema u gradskom prevozu, imaju ugovor do 20. septembra

Šta će biti sa Busplusom posle septembra?

Tender koji je Grad raspisao odnosi se na studiju, odnosno stručno mišljenje šta uraditi posle 20. septembra, kazao je Savo Terzić iz Apexa i dodaje da ne može da kaže za koju soluciju će Beograd odlučiti posle tog datuma.

"Ugovor ističe 20. septembra. Ne postoje nikakve naznake da će se bilo šta prekinuti do tada", rekao je Terzić za N1 odgovarajući na pitanja građana koji su posle vesti o tenderu zbunjeni da li da produžavaju svoje mesečne karte.

Terzić napominje da Grad po ugovoru ima mogućnost da pre vremena preuzme opremu i otkupi sistem, ali dodaje da ne vidi ekonomsku opravdanost da se to uradi. Prema njegovim rečima, otkup bi u ovom trenutku koštao oko 120 miliona dinara, a o tome odlučuje Sekretarijat za javni prevoz.

Govoreći o tenderu koji je gradska uprava raspisala, Terzić objašnjava da se on ne odnosi na nabavku nove opreme ili sistema, već na usluge studije to jest stručnog mišljenja saobraćajnih inženjera i IT stručnjaka o tome šta i kako uraditi posle 20. septembra.

Upitan šta je najizvesnije da će Grad izabrati posle posle izvedene studije - da produži ugovor s Apexom, nađe drugog partnera ili uvede potpuno nov sistem, sagovornik N1 kaže da Grad ne može da bira jer postoje zakonske procedure koje moraju da se sprovedu, koje se odnose i na javne nabavke.

"Za koju soluciju će se Grad Beograd opredeliti, mi ne možemo da kažemo. U ugovoru su postojale jako dobre stvari, ali su postojale stvari koje nisu bile dobre ni za grad ni za naše preduzeće", napominje Terzić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Govoreći o izazovima sa kojima se Busplus suočavao od svog uvođenja, on na prvo mesto stavlja to što građani nisu bili pripremljeni na novi sistem i na to šta se on sve odnosi.

"Pojaviljvalo se u javnosti samo da se radi o naplati karata, da je taj posao oduzet od nekog drugog pravnog lica. A radi se o tome da se u Beogradu pređe dnevno 400 hiljada kilometara, a grad isplaćuje po svakom pređenom kilometru. Ako se 30.000 kilometara ne izveze, a vrednost je preko 1 evro po pređenom kilometru, vi imate gubitak od 30.000 evra na dnevnom nivou", ukazuje Terzić.

On kaže da Busplus daje uvid u kom trenutku se na kojim linijama vozi koji broj građana, odnosno "krvnu sliku kako sistem gradskog prevoza funkcioniše".

Kao drugi problem, navodi broj kontrolira kojih je po ugovoru predviđeno 200, a u Apexu je, prema njegovim rečima, stalno zaposleno njih oko 280.

"Dve stotine kontrolora je jako malo, obzirom na broj linija, saobraćajnu mrežu, na radno vreme. Taj broj ljudi je mali, to je navjeća greška", ukazuje Terzić.

Sagovornik N1 kaže da je neophodna i veća saradnja sa komunalnom milicijom koja bi trebalo da asistira kontrolorima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
septembar Beograd GSP Beograd BusPlus ukidanje busplusa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana