Tekst objavljen: 12.05.2020 14:35        


Pandemija koronavirusa nije presudno uticala na porast cena voća i povrća u Srbiji, ocenio je za N1 agroekonomski analitičar Milan Prostran, koji navodi da je u pitanju sezonsko poskupljenje

"Sezonsko poskupljenje voća i povrća, pandemija nije uticala"

On navodi da je pandemija u određenoj meri uticala na cene, imajući u vidu da je promet robe usporen, dodajući da su visoke cene uslovljene odsustvom veće konkurencje iz uvoza.

Prostran dodaje da bi trebalo da dođe i do cenovnog pada, imajući u visu nisku kupovnu moć građana, posebno onog dela stanovništva koji je osetio ekonomske posledice koronavirusa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ovo je tipičan karakter sezonskog kretanja cena, mi ćemo sa većom ponudom na našoj pijaci i našem tržištu, s obzirom na to da se radi o ranom voću koje upravo tek pristiže sa otvorenog prostora - ovo je visoka cena, recimo kod jagoda, rezultat visokih troškova, jer se ona sada uglavnom proizvodi ili dolazi na tržište iz plastenika. Na kraju krajeva, nemamo ni tu neku ozbiljnu konkurenciju iz uvoza koja je izostala iz svih ovih razloga o kojima danas govorimo vezano za virus", rekao je Prostran.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
voće voće i povrće povrće poskupljenje korona virus korona virus pandemija milan prostran

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana