Tekst objavljen: 05.02.2021 14:40        


Prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila u EU prošle godine gotovo se utrostručila na preko milion vozila, što je činilo više od 10% ukupne prodaje, pokazali su podaci objavljeni juče

Rekordna prodaja električnih automobila u EU

Skok prodaje elektrifikovanih automobila pokazuje da ovi modeli, polako ali sigurno posle niza godina na margini tržišta, postaju mejnstrim. Ne treba zaboraviti da se ovaj “e-bum” dogodio u trenutku kada je EU, zbog pandemije, beležila pad ukupne prodaje vozila za 24%, na 9,9 miliona jedinica.

Podaci koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), pokazuju da je prodaja potpuno električnih i plug-in hibrida porasla na nešto više od milion vozila i to sa 387.808 prodatih u 2019. godini.

Prodaja klasičnih hibrida popela se za 59%, na 1,1 milion prošle godine, dok je prodaja benzinskih i dizel vozila opala za 37%, odnosno 32%, pokazuju podaci, a prenosi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Benzinci su i dalje najprodavaniji, čineći 48% ukupne prodaje u EU. Osim što su morali da ispune stroge uslove u vezi emisije CO2 u EU-u, proizvođači automobila imali su korist i od državnih subvencija za električna vozila kao deo programa oporavka od pandemije, posebno u Francuskoj i Nemačkoj.

Prodaja potpuno električnih vozila je više nego udvostručena na 538.772, u odnosu na 247.854 jedinica godinu dana ranije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hibridna vozila EU evropska unija električna vozila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana