Tekst objavljen: 09.04.2021 12:15        


Ako je otplata kredita postala skupa i komplikovana, bilo zbog rate, bilo zbog kamate, proces dobijanja olakšica je pojednostavljen. Novina je da je Narodna banka uvela daleko praktičniju metodu refinansiranja kredita gde se odlaskom u banku koja daje bolju ponudu završava sve odjednom, kaže za RTS Dušan Uzelac sa portala "Kamatica"

"Refinansiranje kredita na šalteru samo jedne banke je odlična vest"

Za Jutarnji program Uzelac je izjavio da je proces zatvranja starog kredita admnistrativno-birokratska procedura.

"Otvaranje novog kredita je isto to, vrlo kompleksno administrativno-procesno stanje da vas na kraju krajeva odvrati od bilo kakve želje. Mi smo nevoljni da se bavimo tim stvarima i često zbog toga plaćamo višu cenu zato što ne možemo da pojeftinimo taj kredit", ističe Uzelac.

Prema njegovim rečima, ono što je novo je to da je Narodna banka uvela daleko praktičniju metodu refinansiranja kredita gde se odlaskom u banku koja daje bolju ponudu završava sve odjednom.

To znači da će banka, od koje dobijemo bolju ponudu, imati tehnički pristup našem starom kreditu ali i ovlašćenje da u našoj staroj banci zatvori sva dugovanja i otvori nam novi kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"To je sjajna vest zato što će pojeftiniti kredite i ispraviti odnos banaka prema klijentima jer će one u startu imati poslovnu obavezu da budu najbolji prema klijentu zato što će odlazak klijenata u druge banke biti olakšan", naglašava Dušan Uzelac.

Dodaje da preuzimanje kreditnih obaveza često prati i uslov da prebacite i primanja.

"Često banke prodajom kreditnih proizvoda žele klijenta. To jeste u paketu, imaćete obavezu da pređete u novu banku ali opet to otvara prostor da izaberete na tržštu najpovoljniju kombinaciju i samog kredita koji koristite i održavanje tekućeg računa i pratećih stvari koje imate", smatra finansijski savetnik Dušan Uzelac.

Ovom novinom olakšan je prenos, dok će sve ostalo regulisati tržište.

2 komentara

  1. User image
    Zvonko 10.04.2021 10:05

    Sjajna vest. Oco treba uvesti svuda. Znate koja je muka da promenite kablovskog operatera? Kada potpisujete ugovor dodju vam u stan a raskid je tiha patnja!

  2. User image
    Milica Gajic 14.05.2021 17:36

    Pa zasto onda zbog kreditnog biroa posle 3 godine ni u jednoj banci ne mogu da dobijem kredit za refinansiranje pored primanja od 650 evra

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti za refinansiranje refinansiranje kredita dušan uzelac krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana