Tekst objavljen: 18.12.2019 11:10        


Jedna od pet odraslih osoba nosi pametni ili fitnes sat, a do 2020. godine procenjuje se da će tržište nosive tehnologije imati vrednost od 30 milijardi evra

Raste plaćanje prenosivim uređajima, naredne godine ovo tržište će vredeti 30 milijardi evra

Upotreba prenosivih uređaja za plaćanje nastavlja svoj rast u Evropi, jer korisnici brzo i lako integrišu ovaj relativno novi način plaćanja u svoj svakodnevni život.

Ovogodišnji podaci o transakcijama pomoću ovih uređaja, kojima je plaćanje dostupno u 26 zemalja Evropske unije, pokazuju osmorostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu. Ovaj trend je široko prihvaćen širom Evrope jer je više od 30 različitih vrsta nosivih uređaja, a predvodnik u broju transakcija je Holandija.

Trećina svih transakcija putem ovih uređaja u 2019. obavi se upravo u Holandiji ili 33 odsto, a zatim u Ujedinjenom Kraljevstvu 18 odsto, Švajcarskoj osam odsto i Rusiji sedam odsto. To uključuje i aktivne prenosive uređaje sa baterijom i pasivne uređaje bez baterije kao što su narukvice, pametno prstenje i obični ručni satovi.

Globalno gledano, većina transakcija ovim uređajima obavljena je u Australiji, a sledi je Holandija.

Sve ostale zemlje u prvih deset po broju ovakvih transakcija su evropske zemlje, s izuzetkom SAD koje se nalaze na osmom mestu. Broj ovogodišnjih plaćanja prenosivim uređajima u Evropi raste, pa je tako ukupni broj evropskih transakcija u prošloj godini bio gotovo 20 puta veći od broja istih transakcija u Severnoj Americi.

Gde je prihvaćeno beskontaktno plaćanje, vlasnici mogu koristiti svoje uređaje za obavljanje transakcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Beskontaktno plaćanje označilo je prekretnicu u načinima plaćanjima, steklo je popularnost među izdavačima, trgovcima i korisnicima, posebno u Evropi.

Primena beskontaktnog plaćanja takođe raste: 61 odsto svih evropskih transakcija u trgovinama je beskontaktno, što predstavlja porast od 23 odsto u odnosu na početak 2018. godine.

Prihvatanje beskontaktnog plaćanja u maloprodajnim trgovinama takođe se uvelike povećalo – s 42 odsto na 70 odsto u istom razdoblju, čime ovaj snažan trend otvara put plaćanju putem nosivih uređaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prenosivi uređaji plaćanje nove tehnologije SmartWatch beskontaktno plaćanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana