Tekst objavljen: 13.06.2020 17:00        


Ukupna spoljno-trgovinska razmena između Srbije i Slovenije porasla je za 3,0 posto u prva tri meseca 2020. u poređenju sa istim periodom prošle godine, i iznosi 400 miliona evra. To je za 12 miliona evra više u odnosu na prva tri meseca 2019, pokazuju najnoviji podaci zavoda sa statistiku Slovenije

Rast trgovine između Srbije i Slovenije od 3%

“Ekonomska saradnja između dve zemlje godinama beleži rast, a prošle godine je ukupna vrednost bila oko 1,6 milijardi evra”, kaže Nikola Papak, direktor predstavnistva Privredne komore Srbije (PKS) u Sloveniji.

Više od dve hiljade firmi iz Srbije i Slovenije aktivno je na oba tržišta, ne samo kroz trgovinu, već i kroz investicije, navodi Papak u izjavi za Tanjug.

“Slovenija je među top 10 ulagača u našoj zemlji sa preko milijardu evra investicija. Naše kompanije su do sada u Sloveniju investirale oko pola milijarde evra”, dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Analize pokazuju, ističe Papak, da bi globalni post-korona ambijent mogao doneti lokalizaciju ekonomskih aktivnosti, odnosno da će blizina dobavljača, partnera ili investicione destinacije biti važna logistička determinanta, možda i važnija od cene i troškova.

“Potreba za sigurnošću, održivošću i kontinuitetom biznisa može biti šansa za još jaču privrednu saradnju u regionu što srpske i slovenačke firme mogu da iskoriste u obostranom interesu”, zaključio je šef predstavništva PKS u Sloveniji, Nikola Papak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovinski razmena nikola papak Srbija slovenija Privredna komora Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana