Tekst objavljen: 25.02.2020 11:40        


Prodaja pametnih telefona u Kini pala je za više od trećine u januaru 2020. godine, prema podacima kineske vlade

Prodaja pametnih telefona pala za više od trećine

To pokazuje koliku štetu epidemija koronavirusa nanosi potrošačkoj tražnji, prenosi Rojters.

Kina je krajem januara počela da uvodi ograničenja putovanja i da apeluje na građane da izbegavaju javna mesta, neposredno uoči početka praznovanja Lunarne nove godine, sezone prazničnih kupovina u toj zemlji, podseća britanska agencija.

U januaru je u Kinu isporučeno ukupno 20,4 miliona svih brendova smartfona, što je za 36,6 odsto manje u odnosu na 32,1 milion uređaja u istom mesecu 2019. godine, pokazuju podaci kineske Akademije za informacione i komunikacione tehnologije.

Analitičari su predvideli veliki pad prodaje na početku 2020. godine, a istraživačke kompanije IDC i Kanaliz (Canalys) su prognozirale ranije ovog meseca da će u prvom ovogodišnjem kvartalu isporuke pametnih telefona pasti za oko 40 odsto, zbog epidemije koronavirusa koja je pogodila tražnju i izazvala probleme u lancu snadbevanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najviše je pala prodaja brendova s operativnim sistemom Android, na 18,1 milion jedinica sa 29,9 miliona prodatih u januaru prošle godine. Prodaja Eplovih uređaja se zadržala na nivou od nešto iznad dva miliona komada.

Analitičari kažu da uprkos nedaćama sa kojima se Epl suočava zbog zatvaranja njegovih prodavnica u Kini i smanjenog kapaciteta proizvodnje kompanije Fokskon, koja je njegov najvažniji partner, ajfon 11, lansiran krajem prošle godine, i dalje je jedan od najprodavanijih 4G telefona na kineskom tržištu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja pametnih telefona pametni telefoni pad prodaje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana