Tekst objavljen: 03.05.2020 11:00        


Na nedavni poziv Nacionalnog tima za preporod sela povratnicima iz inostranstva da ostanu u Srbiji i ulažu u poljoprivredu javio se veliki broj zainteresovanih sa pitanjima o ulaganju u stočarstvo

Povratnici u Srbiju zainteresovani za ulaganje u stočarstvo

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić ističu da je održivi farmski razvoj stočarstva najbrži, najsigurniji i najjeftiniji način da sela ožive i da se razvijaju, a da se gazdinstva nasleđuju i mladi ostanu na selu.

Uz prof. Ratka Lazarevića, stručnjaka za stočarstvo i člana Nacionalnog tima, kopredsednici tima su podvukli da će se zalagati za veće subvencije stočarima, pogotovu u brdsko-planinskim i pograničnim nerazvijenim područjima, kao i za očuvanje stočnog podmlatka.

Kabinet za regionalni razvoj nastaviće dodelu podsticajnih sredstava za nabavku osnovnog stada i opreme za stočarstvo, a uz stručnu pomoć nauke i lična ulaganja, povratnici u takvim uslovima imaju realne šanse za uspeh i održivu stočarsku proizvodnju, dodaje se u saopštenju iz Kabineta ministra Krkobabića.

Krkobabić naglašava ogroman značaj udruživanja, kako u proizvodnji, tako i u plasmanu utovljenih grla u zemlji i inostranstvu i dodaje da će se razvojem stočarstva stvoriti uslovi da se njegov udeo u poljoprivrednoj proizvodnji sa trenutnih 30 odsto popne na 60-70 odsto, koliko je u razvijenim zemljama.

Krkobabić,Škorić i Lazarević ističu da razvijena stočarska proizvodnja pored jačanja ekonomije, zbog proizvodnje stajnjaka, utiče i na dugoročno očuvanje plodnosti zemljišta i očuvanje agro-eko sistema.

Pozivajući povratnike da ulažu u stočarstvo, napominju da je u Srbiji od ukupno 1,3 miliona hektara livada i pašnjaka neiskorišćeno čak oko 500.000 hektara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako dodaju, na toj površini može da se gaji 2,5 miliona ovaca i 250.000 grla goveda.

Projekat obnove zadrugarstva “500 zadruga u 500 sela”ima za cilj snažnu podršku stočarima u svim krajevima Srbije i stvaranje črvrste zadružne ekonomije sa složenim stočarskim zadrugama.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije na zahtev povratnika i svih zainteresovanih za ulaganje u stočarstvo, organizovaće stručne posete najuspešnijim stočarskim zadrugama, uz savete o tome kako da organizuju novu ili se priključe nekoj od tih postojećih zadruga.

Stočarstvom se u Srbiji bavi 444.000 poljoprivrednih gazdinstava, što je 76,4 odsto od ukupnog broja gazdinstava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stočarstvo povratnici iz inostranstva Srbija poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana