Tekst objavljen: 20.02.2014 9:00        


Poslednja statistika Kamatica Marketa govori da su dinarski keš krediti sve traženija roba. Prosečni klijent banke koji aplicira za gotovinski kredit traži pozajmicu od oko 4.000 evra koju će vraćati u ratama od oko 150 evra narednih 4-5 godina.

Potreban vam je keš? Zadužujte se u dinarima

Zašto dinarski krediti?

Logično je, živimo u državi čija je valuta dinar, plate i penzije primamo u dinarima. Infostan, struja, telefon, mobilni telefon, vrtić i svi ostali računi nam se ispostavljaju u dinarima.

Razmišljanje o evru kada je u pitanju zaduživanje kod banaka trebalo bi da bude prošlost, barem kada su u pitanju keš krediti.

Pročitajte: Keš "važniji" od stana i automobila


Iako i dalje skupi, dinarski krediti su bolje rešenje ukoliko je neophodno da se zadužimo jer, između ostalog, dinarska rata neće biti ugrožena mogućim oscilacijama kursa.

Uslovi zaduživanja kod banaka

Ponuda banaka je velika i razlike u uslovima kreditiranja mogu biti sve samo ne zanemarljive. Odabir najpovoljnije ponude naravno zavisi od potreba i onoga što svaki pojedinac smatra bitnim u poslovnom odnosu sa bankom, ali uvek treba konsultovati kućni budžet i uklopiti se da otplata kredita teče nesmetano, a da novčanik ne oseti previše još jednu mesečnu obavezu.

Ono što je svakako prednost dinarskih kredita je nepostojanje uslova polaganja depozita ili ućešća što je kod kredita u evrima značajna stavka. Upravo ovo dozvoljava da se zadužite više, odnosno da raspolažete sa 30 odsto više novca iz kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE



Prokredit banka dinarske keš kredite nudi uz fiksnu i promenljivu kamatnu stopu. Rok otplate je do 84 meseca, a maksimalan iznos kredita je dinarska protivvrednost od 30.000 evra.

Naknada za obradu zahteva se kreče od 1 do 3 odsto, u zavisnosti od iznosa kredita i toga da li je korisnik klijent banke ili ne. Krediti sa promenljivom kamatnom stopom se odobravaju uz kamatu koja se kreće od 3M BELIBOR + 3 do 8 odsto, a oni sa fiksnom uz kamatu u rasponu od 14,60 do 22,70 odsto.

Ponuda je prilagođena svima, tako da klijent samo može da bira da li će uzeti kredit sa fiksnom kamatnom stopom ili onaj koji je vezan za BELIBOR.

Vojvođanska banka nudi Savršen keš kredit koji se odobrava uz fiksnu kamatnu stopu prvih 6 meseci otplate od samo 12 odsto.

Ovaj kredit je dostupan kako klijentima banke, tako i ostalima, a nakon prvih 6 meseci kamata prelazi u promenljivu i za klijente iznosi 21,5 odsto, odnosno za ostale 25,9 odsto. Maksimalan iznos koji možete podići u ovaj banci je 1.100.000 dinara i to na rok od 96 meseci. Naknada za obradu zahteva iznos 2,5 odsto.

Naravno kod ovog kredita treba imati na umu ne samo početnu ratu, nego i ratu koju banka obračunava nakon 6 meseci uz mnogo veću kamatnu stopu.

Unikredit banka nudi dinarske keš kredite uz osiguranje. Kao i kod Prokredit banke, postoji izbor uslova kreditiranja, odnosno vrste kamatne stope.

Maksimalni iznos kredita je 1.000.000 dinara, a kamatne stope se kreću u rasponu od 16 do 21 odsto, odnosno 3M BELIBOR uvećan za maržu od 4,90 do 9,80 odsto. Visina kamatne stope zavisi od statusa klijenta. Kredit je moguće otplaćivati i 10 godina, naknada banke iznosi 3,5 do 4 odsto. Obavezno je osiguranje kredita koje obuhvata gubitak zaposlenja, privremenu sprečenost za rad kao posledica nesrećnog slučaja - nezgode, trajni invaliditet od 50% do 100% kao posledica nesrećnog slučaja - nezgode, teže bolesti, nesolventnost zakonskih naslednika.

Kod Unikredit banke postoji i trošak administracije kredita koji se plaća godišnje i iznosi od 0,5 do 1 odsto u zavisnosti od statusa klijenta.

Aik banka svojim klijentima koji su korisnici paketa Aik pozitiv nudi keš uz promenljivu kamatnu stopu 6M BELIBOR uvećan za maržu od 6 odsto, sa rokom otplate do 84 meseca.

Maksimalan iznos kredita je 1.000.000 dinara, a moguće je koristiti i grejs period od 6 meseci. Godišnje administriranje kreidta se naplaćuje 1 odsto godišnje na ostatak duga, a naknada banke za odobrenje kredita iznosi 2,5 odsto.

Hipo banka nudi dinare sa osiguranjem, uz maksimalan iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i rokom otplate do 84 meseca.

Kamatna stopa je promenljiva i iznosi 6M BELIBOR uvečan za maržu od 6,81 do 8,81 odsto u zavisnosti od statusa klijenta. Naknada banke je 2 odsto za odobrenja kredita.

Svakako, u kreditni odnos sa bankom nikako ne treba ulaziti olako. Kao što planirate sve veće troškove, tako planirajte i ciljajte banku koja odgovara vašim potrebama, bez obzira da li je ono što zadovoljava vaš kriterijum najjeftiniji proizvod na tržištu ili najbrža i najlakša procedura bez mnogo muke sa papirologijom.

Izaberite najpovoljniju ponudu domaćih bankara

 
Ukoliko uzimate kredit sa promenljivom kamatnom stopom računajte na usklađivanje rate kredita najmanje dva puta godišnje, a nemojte zaboraviti ni troškove poput godišnjeg administriranja kredita.

Takođe, sredstva obezbeđenja kredita igraju veliku ulogu u odabiru ovih kredita i nalogičnije je uzeti kredit za koji se kao sredstva obezbeđenja daju menice, administrativna zabrana i eventualno osiguranje. Kod nekih banaka sam iznos kredita određuje sredstva obezbeđenja, koja čak i u kategoriji keš kredita mogu biti hipoteka, ali o tome trba dobro razmisliti.

Fotorobot: On ima 40 godina a živi od tuđih para. A vi?


Kredit je uvek najnepovoljniji ukoliko ga uzimate kao neklijent banke, što znači ukoliko se morate zadužiti kod neke banke, a vaša banka preko koje poslujete nema konkurentne uslove, prenesite primanja u drugu banku koja će vam dati i neke pogodnosti zato što ste njen klijent!

I iako je ponuda banaka prilagođena i svima onima koji i dalje veruju u evro, makar u kategoriji keš kredita ipak dajte prednost dinarskim kreditima. Izbegnite kursne razlike svakog meseca i obavezu polaganja depozita od 30 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
keš kredit keš krediti gotovinski krediti klijent banke klijenti banke banke dinarski kredit dinarski krediti kamate na kredite kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana