Tekst objavljen: 06.11.2019 14:05        


Poslovna aktivnost u evrozoni je prošlog meseca porasla nešto više od očekivanog, ali je ostala blizu stagnacije, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja

Poslovi blizu stagnacije, moguć pad BDP-a evrozone

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji služi kao dobro merilo ekonomskog zdravlja tog bloka, porastao je na 50,6 poena u oktobru sa šestogodišnjeg minimuma od 50,1 poena u septembru, saopštila je londonska kompanija IHS Markit koja izračunava taj indeks.

Najnoviji podatak je bolji u odnosu na preliminarnu procenu od 50,2 poena, ali je i dalje blizu granice od 50 poena koja razdvaja rast od smanjenja poslovne aktivnosti, ocenjuje agencija Rojters.

"Evrozona je u oktobru ostala blizu stagnacije, a smanjenje porudžbina sugeriše da su rizici trenutno nagnuti prema padu ekonomije u četvrtom tromesečju", ocenio je Kris Vilijamson, glavni ekonomista IHS Markit-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vilijamson je rekao i da je kompozitni PMI trenutno u skladu sa kvartalnim rastom bruto domaćeg proizvoda evrozone od 0,1 odsto. U prošlomesečnoj anketi Rojtersa je za ovaj kvartal predviđan rast od 0,2 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona BDP bdp evrozone pad bdp-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana