Tekst objavljen: 10.07.2020 12:10        


Cene zlata su u sredu porasle iznad nivoa od 1.800 dolara po unci, prvi put od 2011, u vreme kada ulagači traže sigurnost usled zabrinusti za stanje ekonomije

Počeo je veliki uspon zlata

Zlato će dostići nove rekorde zbog koronavirusa, predviđa Majkl Novograc, izvršni direktor i predsednik Galaksi digitala.

"Situacija je savršena za nešto poput zlata. Federalne rezerve SAD i centralne banke širom sveta nastavljaju da štampaju novac. Zbog toga će zlato dostići nove vrhunce od 1.950 dolara ili nešto slično, a potom će nastavit će da raste. Mislim da tek započinje rast", rekao je Novograc.

Dodao je da se nalazimo u "iracionalnoj zoni" bujanja na tržištima, ali teško je shvatiti gde se to zaustavlja. Zaključio je da smo u "balonu" (odnosno da je vrednost finansijskih tržišta prenaduvana).

Fokus tržišta i dalje je uglavnom prilagođen zabrinutosti zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Globalna zdravstvena kriza podstakla je centralne banke širom sveta da upumpaju velike količine novca u nastojanju da podstaknu ekonomski oporavak. Zlato se, pak, tradicionalno koristi kao zaštita od inflacije, a cene obično rastu kako se ekonomski uslovi pogoršavaju, prenosi Biznisinfo.

Međutim, trenuto rastu i cene deonica i cene zlata na globalnom nivou. Analitičari kažu da je razlog za to podsticaj centralnih banaka, a dodatna novčana masa koju to može stvoriti ostavlja zlato u dobroj prilici da jača i kratkoročno i dugoročno.

"Predlažemo investitorima da započnu diverzifikaciju, a ono što će morati da porasta mnogo više je zlato", rekao je Majkl Hauel , izvršni direktor Krosborder kapital za CNBC.

On je rekao da su potezi američkih Federalnih rezervi i kineske centralne banke, koji upumpavaju novac na tržište, "čarobna vest" za žuti metal, predviđajući da bi cene zlata mogle porasti za čak 50 odsto u sledećih 18 meseci i da dostignu 2.500 dolara za uncu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato cena zlata rast cene zlata pandemija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana