Tekst objavljen: 22.09.2019 17:00        


Organska proizvodnja, kao sistem održive poljoprivrede sa velikim ekonomskim potencijalom, beleži trend rasta u celom svetu, a ova tendencija, kako navode iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, važi i za Srbiju

Organska proizvodnja u Srbiji ubrzano raste

U poslednjih deset godina, površina zemljišta uključenog u organsku proizvodnju u Srbiji porasla je više od osam puta, navodi se u saopštenju GIZ-a, povodom jubilarne 10. godišnjice postojanja Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje - Serbia Organica, čiji je rad podržala ova nemačka organizacija.

Na evidenciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovom trenutku evidentirano više od 6.000 proizvođača u ovoj oblasti, napominju iz GIZ-a.

Pozitivan trend rasta organske proizvodnje u Srbiji, dodaje se dalje, prati i sektor animalne proizvodnje, kao i sektor prerađivačke industrije organskih proizvoda.

Takođe, sve veći broj organskih proizvođača iz Srbije izvozi svoje proizvode, dok je potrošačima u Srbiji dostupna raznovrsna ponuda domaćih organskih prerađevina.

Ivana Simić, generalni sekretar Serbia Organica, kaže da je bilo mnogo izazova u organskoj proizvodnji, poput kreiranja i adekvatne primene propisa i stimulativnih mera podrške sektoru, izgradnje instucionalnih okvira, nedostatka znanja o metodama organske proizvodnje, nedovoljne povezanosti primarnog i prerađivačkog sektora...

Iz GIZ-a ističu da su, u okviru projekta "Razvoj privatnog sektora u Srbiji" (PSD), u proteklih deset godina u saradnji sa mnogobrojnim partnerima, organizovali i podržali niz aktivnosti sa ciljem jačanja organskog sektora u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kroz podršku i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izrađen je Program za razvoj organske proizvodnje koji je usvojen kao integralni deo Nacionalnog programa ruralnog razvoja od 2018-2020 godine.

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Direkcijom za nacionalne referentne laboratorije, uz podizanje kapaciteta Akreditacionog tela Srbije, razvijen je i usklađen sa EU regulativom efikasan kontrolni sistem u ovoj oblasti, priznat od strane Evropske komisije za obavljanje poslova sertifikacije organskih proizvoda.

Ove godine, nakon intezivne razmene iskustva svih zainteresovanih aktera i sagledavanju najboljih praksi država EU, koncipiran je i model subvencionisanja organske proizvodnje u pretpristupnom periodu, predočavaju iz GIZ-a.

Dodaju, takođe, da su poljoprivrednici koji se bave organskim uzgojem dobili mogućnost da besplatno koriste softver Agrolife, koji je, uz podršku GIZ-a, razvila firma Greensoft, a koji im omogućava da modernizuju poslovanje i smanje administrativni teret.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
organska proizvodnja poljoprivreda voće povrće ekologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana