Tekst objavljen: 31.05.2013 13:36        


Narodna banka Srbije je danas izašla sa samo preporukom poslovnim bankama da svojim klijentima koji imaju kredite u švajcarskim francima. Svi građani koju se nadali nekom konkretnijem rešenju nisu ga dobili.

Od NBS samo preporuka

Narodna banka Srbije je danas izašla sa samo preporukom poslovnim bankama da svojim klijentima koji imaju kredite u švajcarskim francima, prvenstveno onima do iznosa u protivvrednosti od 80.000 evra na dan odobravanja, omoguće da te kredite u određenom vremenskom periodu otplaćuju u ratama manjim u odnosu na prvobitno ugovorene.

Dosta nedefinisana poruka koja jedino može da se tumači da NBS ovom preporukom testira svoj autoritet i daje zadatak poslovnim bankama da same reše problem. S obzirom da je ceo problem oko švajcarskih franaka išao na dva koloseka, jedan koji se odnosio na kurs dinara prema švajcarcu i na koji niko nije mogao da utiče i drugi koji se odnosio na samovolju banaka i famozne klauzule u ugovorima da "kamatna stopa može jednostrano da se podigne u skladu sa poslovnom politikom banke", za očekivati je bilo da NBS svojim autoritetom doprinese obeštećenju korisnika koji su bili žrtve samovolje banaka.

Na žalost oštećenih klijenata, odluka Ustavnog suda da ukine mogućnost kolektivne tužbe građana, koja je slučajno ili namerno donešena pre svega nekoliko dana (23. Maj), dodatno je onemogućena pravna borba oštećenih klijenata. O iščekivanju ovakvog ishoda smo i pisali pre par meseci i sve naše prognoze su se i obistinile. Ostaje samo da se proceni autoritet NBS i vidi da li su banke voljne ili samovoljne da reše problem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Bankar. 31.05.2013 17:05

    Ne znam, sta su to ti ljudi ocekivali. Banke su divljanjem kursa od pre godinu dana i pomogle da ovi dodju na vlast, ukljucujuci tu i Jorgovanku, normalno je da zmija zmiji oci ne vadi.

  2. User image


    Ево, и данас се препоручује да се одређене категорије наших грађана награде и то они који су се коцкали са швајцарским франком. Неки од њих су били непромишљени док су неки свесно шпекулисали и рачунали на аболицију ако "пукну" (као и они за струју, инфостан, порез......). Гувернер Јелашић, о коме имам веома много критичких замерки на његово гувернеровање, је у једном био у праву. Веома често, скоро при сваком јавном наступу, је упозоравао да се не треба "лепити" на ниске камате за задуживање у швајцарцима, јер је општепознато, ко и малкице прати финансије, да је швајцарац шпекулативна валута, са великим осцилацијама у висини курса. И шта сада? Народној банци није остало ништа друго него да осмисли мудро решење, да и вуци буду сити а и све овце на броју, у виду препоруке за пословне банке за решавање "питања швајцарца". Немам код себе податке о кретању курса швајцарца у односу на евро у периоду од 2007. до данас, када су углавном и настали проблеми у отплати кредита индексираних у швајцарце, тако да о рачуници Народне банке и препоруци о увећању курса за 8% у односу на курс у тренутку узимања кредита и то применити као даљи базни курс, не могу да говорим. Јер ту треба знати рокове кредита, износе, колико је сваки кредит отплаћен до сад по неповољнијем курсу, колико је још остало за отпату...па све то ставити у однос са растом евра и каматом на кредите индексиране у евро, имајући као елеменат и много нижу камату за кредите индексиране у швајцарац, период коришћења тако "бенефицираног" курса... То би била једна веома сложена и озбиљна рачуница и верујем да су је у Народној банци добро одрадили и дошли до ових 8%.
    Оно што се мени у принципу не допада и што ми смета је што се пословне одлуке појединаца на финансијском тржишту, када су играли на карту јефтинијег швајцарца уз истовремено нижу каматну стопу него за евро при задуживању, другачије третирају од других пословних одлука када су људи улагали у неки вид производње који се касније показао као нерентабилан што их је често коштало и банкрота. Овде се такође ради о нерентабилном улагању појединаца у швајцарац кроз задуживање у тој валути, што је ризик пословања, и ако се стално као мантра понавља слободно тржиште, чему уопште потреба за таквим корекцијама и поништавање једног од елемената слободног тржишта - на ризику можеш и да зарадиш али и да изгубиш? Можда је иза свега нешто што се не види, или га бар ја "не видим"?
    Сада је на банкама да се прерачунају да ли су довољно зарадиле кроз садашње наплаћене рате ( а то зависи од случаја до случаја) Такође, зависи и од извора средстава из којих су банке давале кредите у швајцарцима, јер ако су се оне задуживале на страним тржиштима и та средства репласирале код нас, онда немају много простора. А ако су имале сопствене изворе у швајцарцима, то је већ друга прича. Од свега тога зависи и да ли ће моћи да поштују препоруку Народне банке.
    Верујем да је Народна банка, пре изласка са овом препоруком, све усагласила са пословним банкама, јер у противном може да пукне брука ако се банке оглуше о њену препоруку и Народна банка пољуља свој ауторитет.

  3. User image
    slavisa 31.05.2013 19:35

    hvala...,bilo bi postenije,da ratu otplacujem po kursu po kojem mi je i isplacen kredit, i po kursu NBS, a ne sticovanom kursu,koji se koristi iskljucivo radi otplate kredita a ne za menjacke poslove! proverite koja je razlika na rati od 300 svajcaraca izmedju kursa po kojem mi je isplacen kredit i po kojem mi naplacuju ratu.to je u ovlascenju banke,pa bi time zastitila sve gradjane bez obzira u kojoj su valuti zaduzeni!!! hvala

  4. User image
    OZRENKO SARIC 03.06.2013 13:27

    Svaka cast za NBS.To je zaista za svaku pohvalu.Puno nam je pomogla njena preporuka.Svakako ce nam sad biti lakse da placamo rate kredita koje su vece za pedeset posto,a i ukupan dug je sad veci nego na pocetku otplate,a placam vec pet godina .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica nbs preporuka preporuka nbs švajcarci kašnjenje u otplati otplata kredita krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana