Tekst objavljen: 22.03.2021 14:55        


Potrošači širom sveta, usled globalne nestašice čipova, suočavaju se sa rastom cena i nestašicom raznih aparata i mašina – televizora, mobilnih telefona, automobila i konzola za video igre. Događa se "savršena oluja" faktora ponude i potražnje, objašnjavaju stručnjaci i najavljuju rast cena uređaja širom sveta

"Nestašica čipova za telefone i računare sve veća, građani će je tek osetiti"

Nestašica čipova, koji su "mozak" u svim elektronskim uređajima, od prošle godine sve je veća, piše Gardijan.

U početku, problem je bio samo privremeno kašnjenje u snabdevanju, jer su se fabrike gasile usled prvog udara pandemije koronavirusa.

Međutim, iako se proizvodnja normalizovala, novi porast potražnje dostiže kritičnu tačku, a podstaknut je promenom navika u vreme pandemije.

Veliku potražnju pokrenuli su proizvođači automobila koji ulažu u električna vozila opremljena najsavremenijom tehnologijom, zatim "bum" u prodaji televizora i kućnih računara, kao i "lansiranje" novih konzola za video-igre i mobilnih telefona sa 5G tehnologijom.

Čak je i "Epl", kompanija koja vredi dve biliona dolara i najveći je svetski kupac poluprovodnika na koje godišnje potroši 58 milijardi dolara, bio prisiljen da prošle godine zbog nestašice za dva meseca odloži puštanje u prodaju dugo očekivanog "ajfona 12".

"Ovde se događa savršena oluja"

"Čipovi su sve", kaže Nil Kampling, medijski i tehnološki analitičar "Miraboa", međunarodne bankarske i finansijske grupe.

"Ovde se događa savršena oluja faktora ponude i potražnje. Ali u osnovi, postoji novi nivo potražnje koji se ne može pratiti. Svi su u krizi i situacija je sve gora", objašnjava Kampling.

"Ford" je nedavno ukinuo smene u dve fabrike automobila i najavio da bi profit ove godine mogao biti manji do 2,5 milijarde dolara zbog nestašice čipova, "Nisan" smanjuje proizvodnju u fabrikama u Meksiku i SAD, "Dženeral motors" je saopštio da bi mogao da se suoči sa gubitkom profita od dve milijarde dolara.

Prošlog meseca, "Soni" je poručio da ove godine možda neće postići planiranu prodaju novog "Plejstešna" 5, zbog problema sa isporukom poluprovodnika."Majkrosoftov" "Iks-boks" predviđa da će se problemi sa snabdevanjem nastaviti najmanje do druge polovine godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

I "Samsung" u krizi, iako je drugi najveći proizvođač čipova

Međutim, najizrazitiji primer krize sa poluprovodnicima je "Samsung", drugi najveći svetski kupaca čipova, ali i drugi najveći proizvođač.

Ranije ove nedelje, kompanija je saopštila je da će možda morati da odloži "lansiranje" novog pametnog telefona zbog nestašice.

"Neverovatno je da Samsung drugima proda poluprovodnike za 56 milijardi dolara, a sam ih troši u vrednosti od 36 milijardi", primetio je Kampling.

Čini se da će nestašica čipova potrajati još neko vreme, piše Gardijan.

"Nema naznaka da ponuda sustiže potražnju ili da se potražnja smanjuje, dok cene rastu. Ovo će ljudi osetiti i na ulici. Očekujte da će automobili koštati više, kao i telefoni", poručuje Kampling.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nestašica čipova nil kampling čipovi samsung apple

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana